Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den nya organisationen, Förbundet nationell ungdom, höll under helgen ett lanseringsmöte i Nyköping. Men det förberedande arbetet har pågått under en tid. Enligt uppgifter från Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag, så har tidningen gått in och ekonomiskt stöttat den nya organisationen, trots att den uppger att den inte kommer att vara partipolitiskt knuten.

För 2010 tilldelades tidningen Nationell Idag ett presstöd på närmare 1.7 miljoner kronor av presstödsnämnden. Pengarna kommer från skattebetalarna. När Expo ringer till Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson för att fråga om finansieringen av den nya organisationen hänvisar han till det material som partiet publicerat.

– Ni får läsa på våra hemsidor, så får ni de officiella kommentarerna, säger Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson.
Abramsson vill i övrigt inte lämna några kommentarer till Expo. På Nationell Idags hemsida kommenteras finansieringen:

"Nationell Idag har sponsrat en stor del av Förbundets utrustning och även bekostat anställningen av personer som har kunnat arbeta med uppbyggnaden av ungdomsrörelsen", skriver tidningen.

Förbundet nationell ungdom säger att organisationen kommer att driva såväl inåtriktad som utåtriktad verksamhet. Exempel på den inåtriktade verksamheten är kampsportträning, överlevnadskurser samt sjukvårds- och ledarskapsutbildningar. Men målet är ett annat:

"Vi förbereder våra medlemmar inför kampen för att ta tillbaka vårt land", skriver förbundet på hemsidan och tillägger:

"Svenska ungdomar kan idag hunsas, rånas och förnedras av främlingsgängen genom att dessa aggressivt håller ihop mot svenskarna. Hellre än att låtsas som ingenting, kröka rygg, titta ner i marken eller ge dem "respekt" som de inte förtjänar, ska vi se till att bli de starkaste ute på skolorna, på tunnelbanan och i våra bostadsområden och slå tillbaka."

Två av grundarna till Förbundet nationell ungdom är Robin Boström och Daniel Hedlund, båda tidigare drivande i det nazistiska nätverket Fria nationalister. Båda är dömda för vålds- och vapenbrott. En annan person som var med på lanseringsmötet var den dråpdömde Dan Berner, som varit aktiv inom den nazistiska rörelsen sedan 1990-talet.