Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraten dömdes av Västmanlands tingsrätt till två månaders fängelse för att ha hotat en kvinnlig och manlig bekant med kniv och för att han kört bil onykter.

Det var i augusti som de två hotades. 25-åringen höll en kniv emot dem och ropade "vem ska jag skära halsen av först".

Innan hotet hade 25-åringen varit i handgemäng med ytterligare en bekant. Alla fyra hade färdats i en gemensam bil och anledningen till att den hotfulla situationen uppstod var att de övriga inte vill köra 25-åringen från platsen. 25-åringen sätter sig då själv bakom ratten. När han stoppades av polis fann de en kniv. Under rättegången medgav han grovt rattfylleri med nekade till hotet och att han skulle ha hållit i en kniv.

Ersättare för SD
25-åringen valdes i senaste valet in som ersättare för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige i Västmanland. Då var han redan åtalad för händelsen i augusti. I början av oktober lämnade han in en avsägelse av sitt politiska uppdrag till kommunen, vilken godkändes av kommunfullmäktige i november.

Rätten hade även att ta ställning till om 25-åringen kunde anses vara olämplig att behålla sitt förtroendeuppdrag i kommunen. På grund av avsägelsen blev detta dock inte aktuellt att pröva.

När Expo kontaktar 25-åringen för en kommentar lägger han på luren.

Ämnen i artikeln