Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen meddelade domstolen att polisen döms till ett års fängelses och 7 000 euro i skadestånd till den katalanska författaren, fotografen och reportern Jordi Borràs, som under många år granskat extremhögern, bland annat för Expo. Polismannen ska även ersätta alla rättegångskostnader, rapporterar VilaWeb.

Det var i anslutning till att Jordi Borràs i egenskap av fotograf bevakade en politisk manifestation i Barcelona 2018 som han blev konfronterad och misshandlad. Borràs fick en bruten näsa till följd av misshandeln. Han skadade även revben och nacke.

När personer som blev vittnen till händelsen försökte stoppa överfallet identifierade sig gärningsmannen som polis innan han lämnade platsen. Efteråt hävdade polisen att det var Jordi Borràs som attackerat honom.

Närmare fyra år efter händelsen medgav polisen i en förlikningshandling inför rättegången att han misshandlade Borràs av ideologiska skäl. Han drog även tillbaka anklagelsen om att det var Borràs som hade attackerat honom. Jordi Borràs är lättad över utgången, efter att ha levt med rättsprocessen under många år.

– Jag förväntade mig inte att motparten slutligen skulle acceptera vår anklagelse, eftersom de samtalen vi haft med försvaret inte gick i den riktningen. Advokaten sa att polisen inte ville dra tillbaka anmälan mot mig och att han inte ville acceptera det han anklagades för: ett grovt övergrepp, att jag bröt näsan och skadade olika delar av min kropp, säger Jordi Borràs till Expo.  

Enligt VilaWeb avslöjade nyhetstidningen Público några månader efter misshandeln att polisen varit medlem i det högerextrema partiet Vox sedan 2016. För Jordi Borràs är det viktigt att det inte stannar vid en fällande dom utan att polisen också plockas bort från sin tjänst.

– En utttalad fascist och spansk nationalist som attackerar en medborgare, en fotojournalist av ideologiska skäl kan inte arbeta som polis i ett demokratiskt land, säger Jordi Borràs som beskriver sig själv som antifascist och för katalanskt självständighet.

För Jordi Borràs försätter arbetet med att granska extremhögern. Han har bland annat bevakat demonstrationer i flera olika länder utöver det som sker i Spanien, bland annat Sverige, Frankrike, Tyskland, Polen, Lettland, Italien och Grekland. Snart kommer en bok som bygger på det materialet.

– Det här är min tionde bok, och för mig är den absolut den viktigaste, eftersom den är resultatet av många års arbete.

Ämnen i artikeln