Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Krisen i Ukraina och den spända situationen på Krimhalvön har delat högerextrema partier i olika läger. De som stödjer Rysslands inblandning och de som istället stödjer den ukrainska proteströrelsen och i synnerhet de högerextrema aktörerna inom den, Svoboda och den Högra sektorn.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att den svenska vit makt-miljön splittrats i frågan. Nordisk ungdom och nazisiska Svenskarnas parti har gett sitt stöd till Svoboda och den Högra sektorn. Aktivister knutna till organisationerna har rest till Ukraina för att understödja protesterna samtidigt som nazistiska Svenska motståndsrörelsen tagit avstånd från Svoboda. Att synen på protesterna i Ukraina skiljer sig åt handlar i slutändan om vilken slutsats organisationerna dragit kring huruvida den påstådda judiska världsmakten kontrollerar de ukrainska protesterna eller inte. Svenskarnas parti menar att Svoboda och Högra sektorn är fria från "judiskt inflytande" medan Svenska motståndsrörelsen menar att "judiska krafter" styr de ukrainska nationalisterna.

Bland de europeiska högerextremisterna står Svenskarnas parti och Nordisk ungdom ganska ensamma i sitt oreserverade stöd för Svoboda och Högra sektorn. Förutom det nazistiska Danskarnas parti som tagit ställning för de "ukrainska nationalisterna" är stödet för Ryssland starkt bland Europas extremhöger.

Serbiska fascister har till och med tagit sig till Krim för att stötta Ryssland och "visa stöd till det ryska folket". Det ska röra sig om fem personer från "Tjetniker-rörelsen" som är en fascistisk rörelse från Serbien och som drivit paramilitär verksamhet under krigen i före detta Jugoslavien. Tidningen Nezavisne novine från Banja Luka i den serbiska delen av Bosnien, uppger att samtliga som rest till Ukraina är veteraner från Kosovokriget. De serbiska fascisterna ska ha bjudits in av ryska kosacker och kommer att placeras ut vid så kallade "checkpoints" kring Sevastopol.

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning har tagit avstånd från protesterna i Ukraina som de kopplar till det "amerikansk-judiska samfundet".

Manuel Canduela, partiledaren för spanska Democracia Nacional, skriver på Facebook att Ukrainas interimregering är illegitim. Democracia Nacional representerades på ett nazistmöte i Sverige 2013 anordnat av Svenskarnas parti, där även Svoboda deltog.

Vice partiledaren Karl Richter från tyska NPD, som även de hade företrädare på Svenskarnas partis möte 2013, menar att Västeuropa inte ska lägga sig i Ukrainas angelägenheter och att det är USA och inte Ryssland som kränker andra nationalstaters suveränitet och integritet.

Ungerska Jobbik har tagit avstånd från interimregeringen i Ukraina och kräver att den ungerska minoriteten i landet får ett eget autonomt territorium i västra Ukraina.

British National Party, BNP, skriver i ett uttalande att "De ukrainska nationalisterna har blivit manipulerade av 'onda' västerländska krafter."

I samma uttalande kallar de Rysslands intervention i Ukraina för "rättfärdig" eftersom Ukraina inte garanterat den "ryska minoritetens rättigheter". Europa ska hålla sig borta från Ukraina som är Rysslands angelägenhet, menar partiet.

Det italienska högerextrema partiet Forza Nuova, som har goda kontakter med BNP, men också med Svenskarnas parti, är lite mer nedtonade i sin syn på krisen i Ukraina. Partiet leds av fascistideologen Roberto Fiore. Den 27 februari skrev han ett öppet brev till Svoboda där han uttrycker sin förståelse för att ukrainarna vill vara en del av "Europas folk". Samtidigt varnar Fiore för att EU är i händerna på "banklobbyn och de antikristna samt Frimurarna." Fiore uppmanar Svoboda att försvara "Ukrainas frihet mot dessa krafter."

Den 6 mars publicerade Forza Nuova ett uttalande där partiet tog avstånd från Högra sektorn, eftersom dessa ska "stridit" tillsammans med "nazi-sionistiska grupper" som hjälpt till att "montera" kriget i Ukraina och förhindrat avtal som skulle garantera Ukrainas oberoende. Forza Nuova menar att Svoboda är det enda parti som för en "nationalistisk kamp" i Ukraina.

Franska Front Nationals utrikespolitiske talesman, Aymeric Chauprade, visar stor förståelse för Ryssland. Han skriver i ett uttalande att EU är ansvarig för den situation som uppstått i Ukraina. Han menar att Kiev inte har någon laglig regering, utan pressas av radikala miliser som förstört demokratin och den ortodoxa kyrkan. Chauprade hävdar att de ryskspråkiga fråntagits sina rättigheter. "Putin kan inte slå dövörat till nödropen från de oroliga människorna I Sevastopol", menar han.

Mer försiktiga är FPÖ i Österrike och Geert Wilders frihetsparti i Holland. FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache är öppen för att den ryskspråkiga delen av Ukraina kan bli självbestämmande, men att detta måste ske fredligt och i samförstånd med Kiev, EU och Ryssland. Geert Wilders största fokus är att EU inte ska ge Ukraina ekonomiskt stöd.