Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Så många som 300 personer deltog i ett upplopp i Roms förort Torre Maura efter att kommunen meddelat att 70 romer, varav 33 är barn, skulle få inhysas i en tillfällig mottagning. Mobben tände eld på bilar och soptunnor och stormade en skåpbil med mat och vatten till boendet. Drivande i upploppet var de nyfascistiska organisationerna Forza Nuova och CasaPound, rapporterar The Guardian. 

I ett uttalande skrev Forza Nuova att de "är redo att resa svarta fanor och den italienska flaggan mot invasionen och det etniska utbytet”. Med det etniska utbytet syftar Forza Nouva på en högerextrem konspirationsidé om att det pågår en orkestrerad kampanj att ersätta majoritetsbefolkningar genom invandring. Terroristen som sköt ihjäl 50 personer i två moskéer i Nya Zeeland motiverade sitt dåd med samma konspirationsteori. "Svarta fanor" syftar på den historiska italienska fasciströrelsen vars politiska färg var svart.

Mottagandet stoppas

Kravallerna ledde till att kommunen backade och romerna kommer inte att få bo på mottagningen. 

”Vi har alla förlorat”, säger Torre Mauras talesperson Roberto Romanella från det högerpopulistiska regeringspartiet Femstjärnerörelsen, som också kontrollerar staden Roms kommunstyrelse, rapporterar The Guardian.

Efter att kommunen backade utropade CasaPounds ledare Giuseppe Di Silvestre "en stor seger" och varnade kommunen: ”Om de inte håller sitt ord återvänder vi till gatorna tillsammans med medborgarna”.

Kampanj mot romer

Upploppen i Torre Maura kommer i spåren av att den italienska regeringen med Femstjärnerörelsen och det radikalnationalistiska partiet Lega, under ledning av inrikesministern tillika vice premiärministern Matteo Salvini, inlett en kampanj mot utländska romer. Bland annat rev italiensk polis föra året ett romskt läger med 400 personer trots att EU-domstolen krävt att beslutet om rivning skulle pausas. Salvini vill fördriva alla utländska romer från Italien och vill även att italienska romer ska registreras.

Italienska underrättelsetjänst har varnat det italienska parlamentet för att våldet mot migranter och minoriteter väntas öka inför EU-valet. År 2018 tredubblades antalet hatbrott i landet jämfört med året innan.

I säkerhetstjänstens rapport till regeringen varnades för att rasismen i landet utgör ett hot och att det finns en överhängande risk för en ytterligare ökning av hatbrott.