Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pakistan blockerade på fredagen mobilnätet i 15 städer efter våldsamma upplopp på torsdagen. USA genomför samtidig en reklamkampanj i landet. I en reklamfilm förklarar USA:s utrikesminister Hillary Clinton att USA:s regering inte har någonting att göra med den antimuslimska filmen som är föremål för protesterna.

Trots försöken att lugna ner stämningen utbröt kravaller på fredagsmorgonen på flera håll. I Peshawar har demonstranter bränt ner två kontor tillhörande filmbolag. En chaufför anställd på en tv-kanal har skjutits ihjäl och minst 15 personer har skadats i skottlossningar, rapporterar Washington Times.

Sedan den 11 september då protesterna mot filmen Innocence of Muslims startade har det varit oroligt. Demonstrationer har genomförts i Europa, Asien, Afrika och Australien.

Frankrike riskerar nu att bli föremål för protester efter att den franska tidningen Charlie Hebdo publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Efter publiceringen har Frankrike stängt skolor och ambassader i flera länder inför den muslimska fredagsbönen. Frankrike och Tunisien har även förbjudet demonstrationer mot karikatyrerna.

Regeringar och mellanstatliga organisationer försöker att lugna ner stämningarna. Flera länder, bland annat Pakistan, Bangladesh och Sudan har stängt ner internetsajten Youtube för att förhindra ytterligare spridning av Innocence of Muslims. EU, Organisationen för islamskt samarbete (OIC), Arabförbundet och den Afrikanska unionen har gått ut i gemensamt uttalande där de tar avstånd från provokationer:

"Vi delar respekten för alla religioner. Vi är förenade i vår övertygelse om vikten av religionsfrihet och tolerans. Vi fördömer allt opinionsbildande som uppviglar till fientlighet och våld. Samtidigt som vi fullt ut erkänner yttrandefriheten, är vi övertygade om betydelsen av att respektera alla profeter, vilken religion de än tillhör".

Samtidigt går antimuslimska grupperingar till offensiven. Organisationen Freedom Defense initiativ och Stop of Islamization of Nations (SION), som både leds av Pamela Geller, kommer nästa vecka att lansera en reklamkampanj i tio av New Yorks tunnelbanestationer. Kampanjen är dock inte en direkt reaktion på den antimuslimska filmen utan har varit planerad sedan länge. Kampanjens slogan är:

"I vilket krig som helst mellan den civiliserade människan och vilden, stöd den civiliserade människan. Stöd Israel. Besegra Jihad"

New Yorks transportstyrelse har försökt stoppa annonsen, men en domstol har slagit fast att det vore att bryta mot yttrandefriheten. I Washington har reklamkampanjen stoppats med hänvisning till oron efter Muhammedfilmen, rapporter Dagens Nyheter.

I England planerar English Defence League att visa filmen i samband med en demonstration. I Tyskland utreder myndigheterna möjligheterna att stoppa högerpopulistiska Pro Deutschland från att visa filmen.