Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare i veckan gick Sverigedemokraterna partisekreterare, Björn Söder, ut i Dagens Nyheter och meddelade att partiet planerar att, till skillnad mot andra riksdagspartier, inte anställa några ombudsmän på kommun- och landstingsnivå. Dessutom flaggades för att de lokala partiorganisationerna även fortsättningsvis ska ge en stor andel av sin budget till riksarbetet. Allt för att satsa på en omfattande valkampanj valet 2014.

Uttalandet har fått partimedlemmar att reagera. En av dem är Jimmie Stranne som sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Lerum och är ordförande i distrikt Väst. Han menar att partiet istället borde satsa på det lokala arbetet.
– Jag anser att ett parti måste vara större än bara sin riksorganisation. Vi är landsomspännande och finns i nästan alla kommuner. Om Sverigedemokraterna ska kunna utvecklas måste vi ha folk lokalt som kan bygga upp organisationen, så att vi står bättre rustade inför valet 2014, säger han till Expo.
Stranne menar att han inte är ensam om att ifrågasätta att en så stor andel av partiets budget ska hamna på riksnivå.
– Jag vet att folk runt om i Sverige har liknande åsikter. Diskussioner om de pengar som kommunerna ger till riks och var pengarna ska läggas är fruktansvärt heta just nu.

Partiet kommer, enligt Stranne, snart att hålla en konferens där riksledningen och distrikten kommer träffas för att tala den framtida organisationsutvecklingen. I samband med den kommer säkert ombudsfrågan och de 40 procent av det lokala partistödet som slussas vidare uppåt i partiet diskuteras. Dagens Nyheters uppgift om att partiledningen även fortsättningsvis vill att en stor del av pengarna från lokalnivå skickas vidare till riks tror han kommer att få lite gehör när frågan i höst ska avgöras på partiets Landsdagar.
– Jag tror att de har väldigt lite stöd för att plocka in så mycket pengar. Väldigt många kommer säkert kräva att man stoppar det helt. Sedan finns det de som kan tänka sig en liten summa, men inte i den omfattningen som sker idag. Jag tror att stödet för att sänka nivån är allt för stort för att den ska kunna behållas på 40 procent.

Berör inte allmänheten
Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne vill inte kommentera om Björn Söders uttalanden är förankrat i partiledningen, men bekräftar att uppgifterna i Dagens Nyheter är korrekta.
– Det här är en intern angelägenhet som inte berör allmänheten och därför finner vi nog inget värde i att ställa upp i en intervju angående något sådant, säger han.
På frågan om det inte finns ett allmänintresse att veta vilka ekonomiska resurser partiet kommer att ha lokalt så svarar Hahne att han inte vill spekulera i det.

Till Dagens Nyheter säger Björn Söder dock att han är medveten om att detta kan leda till negativa reaktioner.
– Det kan uppstå friktioner. Folk kan undra varför "vi ska jobba gratis när de får en massa pengar", säger han.

Enligt uppgifter i Affärsvärlden tar partiledare Jimmie Åkesson ut 36 000 kronor extra i månaden från partiet utöver de 56 000 han får från riksdagen. Björn Söder plussar på sin riksdagslön med 24 000 från partiet.

Ämnen i artikeln