Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I förundersökningen som ligger till grund för åtalet om förberedelse till terroristbrott finns hela skriften "Revolution i välfärdsstaten" publicerad. Åklagaren har i rättegången drivit tesen och försökt att bevisa att Kamrat A och B som är huvudpersonerna i skriften är Dan Dalén och 31-åringen.
I skriften återkommer ytterligare en person, det är personen som skrivit för- och efterord. Han betecknas som Kamrat M som ska stå för Motstånd.

31-åringen har i förhör hävdat att det finns en person till och det är han som skrivit skriften. 31-åringen har vägrat att uppge hans namn på grund av att han inte vill utsätta honom för samma sak på grund av ett "skönlitterärt verk". Alla inblandade har under rättegången hävdat att skriften inte ska tas på allvar och att den skrevs "för att underhålla läsaren".
Kamrat M är dock av en helt annan uppfattning. Under tiden som de fyra personerna suttit häktade så började debatten på olika forum där merparten bekänner sig till nationalsocialismen. Många förkastade gruppens planer och på sidan Motstånd publicerades en artikel med rubriken "Nazismens sanna väsen?".

"Hur dum får man bli? Dessa idioter för den nationella befrielsekampen ännu mera in i ett hörn. Den lokala tidningen VLTs ledarsidor riktigt gottar sig åt de pantade nazisternas klavertramp – igen. Ja, där ser ni hur de är, är liberala VLTs budskap till sina över 100 000 läsare. Och visst – alla håller med. Vem vill stödja en ideologi vars företrädare åker runt på nätterna med bomber och vandaliserar barnens skolor och daghem?"

Artikeln undertecknas med psudonymen "Nationalsocialist". Lite senare kommer ett svar upp på hemsidan som påstås komma från den aktuella nazicellen. Brevet undertecknas med Kamrat M. Under tiden som detta skickas in sitter samtliga fyra häktade med fulla restriktioner. Därför stödjer detta åklagarens tes om att det finns fler personer som inte har kunnat gripas.

"Den som skrev artikeln vet säkert också om att Polisen hittade ett dokument kallat "Revolution i välfärdsstaten". Den handlar om 2 personer som är ute och går och diskuterar om vad man ska göra åt situationen i landet då våra flygblad, affischer och klistermärken inte gör någon skillnad, eftersom inget kommer hända genom politiska val dom närmaste 100 åren, så får det bli en väpnad revoulution.

Men en väpnad revolution kan inte bara komma av sig själv, man måste försämra ekonomin först, då genom att b.la förstöra sånt som kommunerna, landstinget och staten står för. För politikerna kan inte höja skatten så vidare mycket mera.Vi ville få gungning i ekonomin så att det möjliggjorde för en revolution. Idag går det inte, folk är för nöjda med situationen. Det ser man genom att bara kolla i dom egna leden. Folk sitter hemma och dricker öl eller leker datanazister, vilket inte hjälper oss ett dugg. Enda gången dom går ut är under Salemmarschen. Om alla som stog på våran "sida" gjorde mer än drack öl så skulle vi säkert ha kommit mycket längre, men så är ju inte fallet tyvärr, så vi måste börja någonstans.

Vi har tänkt mycket på det här med att krossa rutor, i början märks det inte så mycket men om man är några i olika städer som gör det här mer eller mindre varje dag så märks det och då måste det dras ner inom olika ställen, t.ex skola, vård o.s.v men det gör att missnöjet med politikerna växer och gör att man kan nyttja det för att starta en revolution.

Kamrat M sänker också sina åtalade vänners argument om att det skulle röra sig om ett skönlitterärt verk i sin insändare:

Polisen har beslagtagit det mesta som vi har men texten har jag kvar. Så en "plan" mer eller mindre finns ja."

Vid tiden som detta skrevs så fanns det ingen allmän kännedom om ett flertal punkter i insändaren från Kamrat M. Detta talar för att det finns åtminstone en person som polisen ännu inte fått tag på.

Ämnen i artikeln