Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Finland utreder polis planer på dåd riktade mot högt uppsatta politiker och tjänstemän, rapporterar flera medier. Enligt uppgifter till MTV News ska det ha funnits en lista över personer som uppfattas som potentiella måltavlor. Listan kopplas till ett högerextremt nätverk. En polis som utreds för inblandning ska ha stängts av från sin tjänst.

Finlands statsminister Sanna Marin kommenterar på fredagskvällen nyheten om de planerade våldsdåden på Twitter med att det är allvarliga misstankar.

Raskrig

I helgen rapporterades det även om att två män gripits för narkotikaförsäljning i Spanien. Knarkpengarna tros vara tänkta att finansiera vapeninköp tänkta till ett kommande raskrig. Den ena mannen greps i Ronda i Andalusien, och den andra i Pamplona som ligger i nordvästra delen av landet.

De två männen ska enligt uppgifter som spridits på internet ha haft planer på att starta upp en våldsinriktad vit makt-grupp. De ska även ha visat stöd för terroristen Brenton Terrent, som förra året i Christchurch på Nya Zeeland mördade 51 personer i en riktad attack mot muslimer.

Anklagelserna mot de två männen rör hatbrott, innehav av vapen och stöd för terrorism. De är båda släppta mot borgen.  

Vapenbeslag

Österrikisk polis har beslagtagit vapen och ammunition som misstänks vara en del i planeringen att grunda en högerextrem milisgrupp i Tyskland. Det meddelade landets inrikesminister Karl Nehammer på lördagen, rapporterar Deutsche Welle.

Myndigheterna ska vid räder under vecken hittat 76 halvautomatiska och automatiska vapen, 14 handeldvapen, sex handgranater och olika typer av sprängämnen. Dessutom beslagtogs mer än 100 000 patroner. Wiens polischef Gerhard Pürstl beskrev beslaget som det största på decennier och sade att vapnen skulle användas för att upprätta en beväpnad extremistgrupp i den södra tyska delstaten Bayern.

Fem personer sitter misstänkta för sin inblandning i vapenhärvan. Åtminstone en av männen ska av myndigheter sedan tidigare vara känd för sin högerextrema verksamhet.

Två personer har även gripits i tyska Bayern och undersökningar pågår också i den tyska delstaten Nordrhein Westfalen, rapporterar Deutsche Welle. Vilken eventuell inblandning de personerna misstänks för är i nuläget oklart. Vapnen ska ha avslöjats som en del av en operation mot narkotikasmuggling från Tyskland till Österrike.