Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har den senaste tiden varit en infekterad strid runt den till Nationaldemokraterna närstående tidningen Nationell Idag. Chefredaktör Vávra Suk sparkades efter anklagelser om förskingring. Ansvarig utgivare har meddelat att han ska lämna sitt uppdrag. På olika högerextrema sajter har anklagelser riktats mot såväl Nationaldemokraternas ledning, med partiledare Marc Abramsson i spetsen, som den tidigare redaktionen – till och från har inläggen varit aggressiva och hotfulla.

Bara ett par veckor efter att konflikten kom till ytan meddelas att en ny tidning ska startas - även den med ambitionen att få presstöd. Bakom det nya initiativet finns inga namngivna personer, men projektet presenteras under samma namn som handelsbolaget Alterna media. Som Expo tidigare har rapporterat så grundades bolaget redan i maj. Syftet med bolaget verkar då ha varit att ta kontrollen över Nationell Idags verksamhet från ledande personer inom Nationaldemokraterna.

Vilka som kommer att arbeta med den nya tidningen är med andra ord oklart. Den enda uppgiften som kommit ut är att det rör sig om medarbetare från "den förra redaktionen kring veckotidningen Nationell Idag". Bolaget Alterna medias kontaktadress går dock till Nationella Idags sparkade chefredaktör Vávra Suk. En annan före detta chefredaktör, Sanna Hill, har dessutom på sociala medier uppmanat till att ekonomiskt stötta den planerade tidningen.

Nationell Idag har sedan i mitten av 2009 beviljats mångmiljonbelopp i presstöd, så kallat driftstöd. Även Alterna media har ambitionen att få presstöd för den planerade tidningen. Just nu pågår en insamling för att trycka upp ett provnummer.