Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Göran Hagberg orsakade en hel del uppståndelse hösten 2003 då det avslöjades att han hade skickat antisemitiska brev till Kulturdepartementet. Brevet var skickat år 2002, samma år som han kandiderade till kommunfullmäktige och tog mandat för Sverigedemokraterna.

I brevet till Kulturdepartementet skrev Hagberg bland annat: "Sedan har vi Stalin och halvjuden Lenin, dom utrotade nästan 90 miljoner av sitt folk eget folk, var väl även människor det, eller räknas inte dom? Där satt i höga positioner mestadels judar och halvjudar som utplånade det Ryska (sic) folket. dom rev ner kyrkor plågade kvinnor och barn, skall man sedan tycka synd om judarna, jag bara undrar?"

När Hagbergs brev blev känt för Sverigedemokraterna hotades han med uteslutning. Men Hagberg lämnade istället självmant. Sitt avhopp motiverade han med att partiet bara fokuserade på invandringsfrågan. Samt att Sverigedemokraterna ville utesluta honom om det kommunala mandatstödet.

Nu startar alltså Göran Hagberg en lokalavdelning för Sveriges Pensionärers Intresseparti. Ett parti som den senaste tiden har fått flera tillskott från missnöjda sverigedemokrater. Sverigedemokraternas ordförande i Jönköping, Kjell Ek, gick bland annat nyligen över till partiet.

Göran Hagberg säger till Kristinehamnsposten att SPI kommer att kandidera till kommunfullmäktige 2010 samt att han har som förhoppning att partiet ska ställa upp i kyrkovalet i höst.

Relaterade artiklar

SD-politiker spred antisemitism

Ämnen i artikeln