Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En liten skara medlemmar driver Sverigedemokraternas lokalförening i Bjuv. Allan Jönsson, som nu hotas av uteslutning efter att ha kritiserat partiledningen, är den som samlat medlemmarna omkring sig. Enligt Helsingborgs dagblad har de andra medlemmarna svårt att tänka sig en framtid utan honom.

- Jag tycker de gör ett stort misstag, det kom som en chock, säger kommunfullmäktigeledamoten Roger Persson till tidningen.

Han får medhåll från Bo Åstrand, även han ledamot i fullmäktige:

- Man måste kunna kritisera för att få en demokratisk utveckling av partiet. Det är så demokrati går till, säger fullmäktigeledamoten Bo Åstrand.

Enligt vad Expo erfar är det partisekreterare Björn Söder som gett riksdagsledamoten och ordföranden i Sverigedemokraternas medlemsutskott, Carina Herrstedt, i uppdrag att utreda om Jönsson kan vara kvar i partiet.

Jönsson sa till Expo på tisdagen att han väntat sig att det skulle öppnas ett uteslutningsärende mot honom. Anledningen ska vara att han kritiserat partiledningen offentligt vid flera tillfällen. Kritik som Jönsson säger har bemötts med tystnad.

- De bemöter ingenting. Ärenden ska inte behandlas på sådant sätt, sa Allan Jönsson till Expo.

Fullmäktigeledamoten Heidi Kronvall som sitter i ledningsgruppen för partidistriktet är lite försiktigare i sina uttalanden om Jönsson, men säger att hon hoppas att han får sitta kvar:

- Det hoppas jag av hela mitt hjärta, säger hon till Helsingborgs dagblad.

Allan Jönsson har sagt att han funderar på att starta ett eget parti om han blir utesluten. Bo Åstrand säger att han inte vet om han följer Jönsson om så blir fallet.

- Jag vet inte, men Allan är en stark personlighet, säger Åstrand till tidningen.