Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en artikel som publicerades i brittiska Judisk krönika den 2 februari gick Marton Gyongyosi till angrepp mot Israel och judar. Han påstod bland annat att Israel drivs av ett nazistsystem och ifrågasatte judars rätt att tala om Förintelsen. Gyongyosi hävdade även med anledning av att Israels president Simon Peres talat positivt om israeliska affärsmän som lyckats på olika platser i världen, att Israel koloniserar Ungern.
"Judar vill bygga utanför Israel. Det är en form för expansionism i deras beteende. Om Peres förespråkar kolonisering så är det en naturlig reaktion för människor att känna att judar inte är välkomna här".

Marton Gyongyosi ifrågasatte också om Ungern fördrivit och dödat 400 000 judar. Han menar att det har blivit en "fantastisk affärsverksamhet att slänga sig med siffror".

Överlevare och anhöriga påbörjade förra året en rättsprocess för att stämma det statliga Ungerska järnvägsföretaget som deporterade judar till Auschwitz. Det är något som provocerar Gyongyosi "De leker med elden i sin pengajakt", sa han till Judisk krönika.

Marton Gyongyosi fortsatte att attackera judar och Israel och kallade Israel en stat som byggts upp av terrorister, han jämställde Israel med nazisterna och uttryckte stöd till Iran. På frågan om Ungern borde be om ursäkt för sin roll i Förintelsen svarade Marton Gyongyosi "Ska jag be om ursäkt för det, 70 år senare. Jag påminns varje timma. Kom över det för guds skull. Jag tycker frågan är upprörande.

2007 bildade Jobbiks partiledare, Gabor Vona, medborgargardet Magyar Garda som nu är förbjuden. De använda samma symbol som den ungerska Pilkorsrörelsen som var en fascistisk organisation som hjälpte Nazityskland att döda judar under andra världskriget.