Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Robert Faurisson är känd som en av de mer framträdande Förintelseförnekarna. Han är i grunden litteraturprofessor. För 25 år sedan orsakade Faurisson stor uppståndelse när han var i Sverige. Motdemonstrationer omöjliggjorde något offentligt möte då. När Faurisson nu återigen är här sker det helt utanför offentlighetens ljus.

Robert Faurisson deltog även på Förintelsekonferensen i Iran december 2006, liksom flera andra framträdande Förintelseförnekare, som amerikanerna David Duke och Michael Collins Pipe, österrikaren Wolfgang Frohlich och australiensaren Richard Krege. Med på mötet var även Komvux-läraren Jan Bernhoff.

Bernhoff menar att han fick höra om NSF-mötet med Faurisson ryktesvägen och att han inte visste vilka som låg bakom arrangemanget. Han var medveten om att det skulle hållas hemligt. Bernhoff blir inte förvånad över Nationalsocialistisk front stod bakom mötet. Enligt Bernhoff var han bara där som åhörare precis som Ahmed Rami.

Bernhoff säger att han förståelse för att ämnet på föredraget och närvarande nazister uppfattas som en antisemitisk manifestation.

- Kontexten är så vitt jag kan se inget bra och jag har inga planer på att hålla ett föredrag i en sådan kontext, säger Jan Bernhoff.

På frågan om han inte tycker att det är problematiskt att besöka ett sådant här möte så svarar Bernhoff att han inte tänker göra det igen.

Serie föredrag
I lördags var Faurisson-mötet i Stockholm, i söndags i Göteborg och ikväll ska ett möte hållas i Malmö. Nyligen publicerades även Faurisson på ett svenskt bokförlag.

Bokförlaget Logik som drivs av Björn Björkqvist från Nationalsocialistisk front har gett ut en 20 år gammal bok av Robert Faurisson i svensk översättning. Boken har titeln Mitt liv som revisionist. Faurisson har inga tidigare kända kontakter med NSF, men han har tidigare Sverigekontakter.

Vid Faurisson tidigare besök i Sverige 1992 var han hitbjuden av Radio Islams grundare Ahmed Rami för att hålla föredrag.

Robert Faurisson har bland annat gett ut boken Ryktet om Auschwitz, som var en av de fösta böckerna som satte in "revisionismen" i ett akademiskt sammanhang.

Mikael Ekman
Anders Dalsbro