Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På IRIB:s engelskspråkiga hemsida, dagen efter Förintelsens minnesdag 2011, påstår radiokanalen att det inte existerade några gaskammare i nazistkontrollerade områden. De ifrågasätter också om Förintelsen ens ägt rum.

"Förintelsen, vilket forskning på är strikt förbjudet i väst, var ingenting annat än ett absurt påstående för att bosätta europeiska judar i det muslimska landet Palestina", skriver IRIB bland annat.

Radiokanalen skriver också att Irans president Mahmoud Ahmadinejad applåderats av alla oberoende och hederliga människor i världen när han krävt "verklig" forskning kring Förintelsen.

Ger plats åt kända antisemiter

IRIB:s dotterbolag PressTV som har sitt säte i Irans huvudstad Tehran sprider även den antisemitiska budskap. Med kontor i London och Washington når det ut till användare i västvärlden.

Mark Glenn är en kommentator för Presstv. Han har skrivit essäer som "Judaism nobodys friend" i vilken Judendomen beskrivs som en dödskult vars syfte är att erövra världen. Mark Glenn är en av flera kommentatorer på kanalen som återger gamla antisemitiska teser. Ett annat exempel är Paul Sheldon Foote som på sin blogg påstår att judar infiltrerar världsreligionerna för att få dem att "hata" muslimer.

Förintelseförnekarekonferens

Den Iranska regimen har uppmärksammats flera gånger tidigare för att sprida antisemitism och att ifrågasätta Förintelsen. 2006 hölls en två dagar lång konferens i Tehran. Dit bjöds kända högerextremister in, David Duke, tidigare medlem i den högerextrema organisationen Ku Klux Klan och förintelseförnekaren Robert Faurisson var två av talarna. På konferensen hölls tal med teman som "Förintelsen: ett modernt synsätt".

På konferensen höll också en lärare från Sverige en föreläsning i vilken han sade att antalet mördade judar inte var sex miljoner utan snarare 300 000. Läraren stängdes av från sitt jobb efter konferensen.

Ämnen i artikeln