Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen var det 64 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Sedan 2005 har FN utlyst 27 januari till en minnesdag för dem som föll offer för den Tyska naziststatens utrotningspolitik. På flera håll i Sverige och resten av världen hölls minnesceremonier. I Stockholm, på Raoul Wallenbergs torg, samlades människor för att tända ett ljus och lyssna på tal. Bakom arrangemanget stod Forum för levande historia.

Eskil Franck, överintendent på Levande historia, påminde om behovet av en dag som hedrar offren och de överlevande av Förintelsen, särskilt nu när antisemitiska incidenter ökat i kölvattnet av konflikten i Gaza. I Sverige har bland annat judiska begravningsplatsen i Malmö och judiska församlingens lokal i Helsingborg utsatts för sabotage.

Finansminister Anders Borg talade att vi alla har en skyldighet att förstå och lära oss av Förintelsen och om den okränkbara rätten att behandlas som människa.
– Förintelsen genomfördes inte av sinnessjuka utan genom byråkratisk ordning, sade han.

Morden i Ukraina

Patrick Desbois, fransk katolsk präst och rådgivare till Vatikanen i judiska frågor, har ägnat många år att samla vittnesberättelser om Förintelsen.

Patrick Desbois var på plats i Stockholm för att presentera utställningen Holocaust by bullets som just nu visas på Levande historia. Desbois och hans team har samlat in vittnesmål och bevis på massmorden av judar i Ukraina. Närmare en och en halv miljon judar avrättades i landet mellan 1941 och 1944. Under minnesdagen talade Desbois bland annat om skandalen att många judar fortfarande ligger i anonyma och i många fall gömda massgravar.
– Jag vill dedicera den här dagen till alla små judiska och romska barn som mördades som djur, sade han i sitt tal.