Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alliansen för Europas nationella rörelser, AENM tog form vid ett möte i Budapest i oktober förra året och är tänkt att fungera som ett paneuropeiskt nationalistparti. Ungerska nationalistpartiet Jobbik stod som värd i Budapest och med på det första mötet fanns representanter från franska och belgiska Front National, italienska Fiamma Tricolore och svenska Nationaldemokraterna.

Vid det konstituerande mötet antogs en deklaration där man bland annat beskriver sig som "medvetna om det gemensamma ansvaret för Europas folk och den kulturella och språkliga mångfald de representerar". Man säger sig vilja arbeta för skapandet av ett Europa bestående av fria, självständiga nationer och motsätter sig alla försök att skapa ett Europas förenta stater.

Men för en knapp vecka sedan var det alltså dags för partialliansens första årsmöte. En partistyrelse valdes bland annat bestående av Bruno Gollnisch (Front National, Frankrike) som ordförande och Nick Griffin (BNP, England som vice ordförande. Dessutom infördes en årsavgift för de partier som är medlemmar i alliansen.

Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson kommenterade mötet i ett pressmeddelande:

- Samarbetet kommer att hjälpa oss att bemöta förtal av våra partier i andra länder och vi får också möjligheten att lära känna varandra och lära oss arbeta och lösa problem ihop.

De partier som är medlemmar i AENM är följande:

British National Party, England
Fiamma Tricolore, Italien
Front National de Blegique, Blegien
Front National, Frankrike
Jobbik, Ungern
Movimiento Social Republicano, Spanien
Nationaldemokraterna, Sverige
Partido Nacional Renovador, Portugal
Svoboda, Ukraina