Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Parkeringen utanför Grästorps konserthus är full av bilar. I foajén flockas journalister som bunkrat upp med laptops och tv-kameror. Men det är inget internationellt rockband som ska spela. Det är heller ingen statschef som ska hålla presskonferens efter en älgjakt. Den alla väntar på är en kille i rutig Jack and Jones-skjorta. Han är på utbildning för den nyvalda kommunfullmäktigeförsamlingen första möte efter valet. Han heter Daniel Höglund och är partiledare för det första nazistpartiet som tagit plats i en folkvald församling sedan 1940-talet.

Höglund är en veteran inom den svenska nazismen. 1996 gick han med i Nationalsocialistisk Front, NSF, partiet som på pappret lades ner för två år sedan men som i själva verket omvandlades till Svenskarnas parti. Det parti som i kommunvalet i Grästorp erhöll 102 röster vilket räckte till det kommunala mandat som nu Daniel Höglund besitter. Men det är inte bara partiets namn som har förändrats. Den vulgära antisemitiska propagandan har bytts ut mot ett motstånd till mångkultur. Rasbegreppet har bytts ut mot tal om genetiska skillnader. Partiuniformen har hängts in i garderoben. Det "nya" partiet firar inte längre Hitlers födelsedag.

Partiet kommer inte att anordna någon form av manifestation i anslutning till kommunfullmäktiges öppnande. Svenskarnas partis strategi är att gå lugnt till väga. Under NSF-eran var det en annan melodi. I valet 2002 när partiet för första gången kandiderade till fullmäktige i Karlskrona, där partiet grundats åtta år tidigare, demonstrerade partiets aktivister iklädda uniformer. Hade NSF tagit mandat då hade partiet fört ett helt annat väsen av sig. Kraftsamlingen av sympatisörer som kommit till konserthuset för att visa Höglund sitt stöd uteblir. Höglunds sällskap för kvällen är NSF:s tidigare "propagandachef" Björn Björkqvist och Curt Linusson från Lidköping, mannen som under stor uppståndelse för några år sedan köpte spinneriet i grannkommunen Vara till partiet. Linusson berättar att han, trots att han inte längre är medlem, har hjälpt Svenskarnas parti i valrörelsen i Grästorp. Han var den som delade ut flygbladen utanför tätorten.

När dörren till konserthallen öppnas rusar journalistkåren mot Daniel Höglund. Han förklarar lugnt och sansat att han inte tror att de andra partierna kommer att rösta igenom hans förslag. Till en början. Det viktigaste arbetet är att få upp partiets politik på dagordningen.
Vidare förklarar han att han kommer att lägga ner sin röst när kommunfullmäktiges ordförande senare ska väljas. Han vill inte stödja de partier som aktivt tagit avstånd från Svenskarnas parti.

Daniel Höglunds första kommunfullmäktigesammanträde avverkas på mindre än en halvtimme. Den enda gången han röstar är när fullmäktige godkänner entledigande av den person som mot sin vilja har valts till ersättare för Svenskarnas partis och den personen som även han mot sin vilja valts in på ett Sverigedemokratiskt mandat. Höglund röstar som sina politiska motståndare.

När fullmäktigemötet är över är det dags fotografering av ledamöterna. Parti för parti, säger kommunfullmäktigeordföranden Kent Hansson. Någon gruppfotografering är det inte tal om. Hansson verkar lugn inför uppgiften att leda en folkvald församling med en nazist i.
– Jag tror att arbetet kommer gå bra även om det kan bli en del hårda diskussioner, säger han.

I foajén flockas journalisterna runt Daniel Höglund. Han nöter in mantrat: Det viktigaste är att det blir fokus på partiets frågor. I valrörelsen har Svenskarnas parti krävt att kommunens avtal med Migrationsverket ska hävas. Det kommer Höglund givetvis driva i kommunfullmäktige. Och att maten i kommunens skolor och på ålderdomshemmen ska vara närproducerad. Liknande frågor drev även Nationalsocialistisk Front.

Det är inte många Grästorpsbor som har kommit till det historiska kommunfullmäktigemötet. Två unga män cirkulerar runt i konserthuset. Ett par i övre medelåldern har tagit en sväng om fullmäktigemötet på den dagliga kvällspromenaden. De är inte nöjda med att Grästorp har satts på kartan som en "nazistkommun".
– Det är för jävligt, säger de.

Socialdemokraten Kenneth Wulcan har lite svårt att begripa situationen.
– Att någon som är så impopulär kan bli så populär, säger han och tittar på Daniel Höglund som fortfarande svarar på medias frågor.

För journalisterna förklarar Höglund att han till en början ska se och lära i kommunfullmäktige, att han tänker följa de parlamentariska reglerna men att hans parti på sikt vill avskaffa demokratin. Bemötandet från sina politikerkollegor har varit blandat men en del har faktiskt tagit i hand, berättar han.
– Det har varit trevligt, tycker Daniel Höglund.

Daniel Höglund, Björn Björkqvist och Curt Linusson lämnar konserthuset i Grästorp. Och de har anledningar att vara nöjda. Jack and jones-skjortan fungerade uppenbarligen bättre än brunskjortan. Den lugna tonen är en bättre strategi än skräniga demonstrationståg. Nazisterna söker legitimitet. Då får man ta en annan väg. Just nu leder den till ett konserthus på utkanten av västgötaslätten.