Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Anders Lagerström, Nordiska Förlaget, var årets konferencier.
Foto: Expo

Anders Lagerström som var tilltänkt som konferencier redan vid förra årets demonstration fick i år förtroendet att leda arrangemanget från scenen. Lagerström är grundare av Nordiska Förlaget och har tidigare återfunnits i både Nationell Ungdom och Nationaldemokratisk Ungdom.

Årets demonstration samlade drygt 1400 deltagare vilket är en kraftig minskning jämfört med förra året då över 2000 personer deltog. Anledningarna till det stora tappet är många. Nationaldemokraterna har inte fått delta i arrangemanget som organisatör och förra årets militanta retorikhar sannolikt skrämt bort de som inte är uttalade nazister.

Tåget varade drygt en timme innan den sista personen lagt ner blommor vid det podium som på sedvanligt vis ställts upp vid korsningen där Daniel Wretström bragdes om livet. I väntan på att alla skulle komma fram till den uppbyggda scenen bjöds deltagarna på te. Två trubadurer inledde från scenen med en låt av gruppen Svensk Ungdom som återfanns på skivan "Daniel Wretströms eftermäle". Därefter presenterade Anders Lagerström den första talaren, Salemfondens ledare Robert Vesterlund.


Robert Vesterlund, Salemfonden/Info 14, var först ut att tala.
Foto: Expo

"Det var inget unikt alls med mordet. Det har hänt tidigare och har hänt efteråt. Det som var unikt var att på bara en vecka samlades tusen människor här. Det är unikt. Men trots denna unika och regelbundna samling så såg vi hur James mördades. Vi kan även se hur svenska kvinnor fortfarande blir utsatta för svenskfientliga övergrepp. Men det betyder inte att det är fruktlöst att kämpa. För vi kan bara göra det som vi redan vet, vi måste kämpa ännu hårdare."

Efter Robert Vesterlunds tal presenterades direkt den andre talaren, Magnus Söderman från Svenska Motståndsrörelsen. Söderman var den som förra året hade den mest militanta retoriken och på det spåret fortsatte han i år.


Magnus Söderman, Svenska Motståndsrörelsen, höll kvar vid den fanatiska linjen som han startade förra året.
Foto: Expo

"Jag anklagar Sveriges regering och riksdag för landsförräderi. De böjer knä inför kosmopoliterna och uppbär gladeligen oss svenskar som blodsoffer. […] Krig har förklarats mot oss svenskar. Det är uppenbart, förrädarpolitikerna riktar slag efter slag mot oss. Hur länge till innan vi går ner för räkning? Hur länge till innan folkets sista motståndsvilja har brutits. Hur lång tid har vi kvar? Och systemets soldater, främlingsstormarna har förstått att det är krig och det är därför som Daniel Wretström mördades och det är därför som James Waite mördades. I krig dör människor och fienden förstår att det är krig. Frågan är, förstår ni allvaret av kampen?"

Samlingen svarade med ett kraftigt ja. Magnus Söderman avslutade talet med orden Hell Seger och publiken svarade. Efter publikens svar ökade Söderman kraften i uttrycket två gånger, för varje gång ökade kraften i svaren. Även i år var det utan tvivel Magnus Söderman som fick mest applåder, de var dock inte lika högljudda som förra året.


Anders Ärleskog, Nationalsocialistisk Front, propagerade för att demokratin har skapat mördarna.
Foto: Expo

Anders Lagerström presenterade sedan Anders Ärleskog från Nationalsocialistisk Fronts riksledning. Ärleskog talade mer ingående om hur det är demokratin som styrelseform som ligger bakom våldet i samhället. Han argumenterade för att det är demokratins innersta väsen som skapar mördare.

"Ett samhälle med rotlöshet, stress, förvirring och hets skapar mördare. […] Jag fylls av avsky när jag ser hur vår regering värdesätter en främlings liv högre än en svensk."

I övrigt tog Anders Ärleskog upp konspirationen om hur judarna styr massmedia och hetsen mot nazisterna. Mot slutet tog han upp att kampen måste föras på gatorna.

"Jag tänker inte avsluta med att säga väl mött i Salem nästa år utan i stället, väl mött på gatorna imorgon, i övermorgon och alla andra dagar".


Stefan Rochow, Junge Nationaldemokraten, var årets internationella talare.
Foto: Expo

Innan Anders Lagerström presenterade kvällens sista talare överräckte han en check på 30 000 kronor från Nordiska Förlaget till Salemfondens Robert Vesterlund. Pengarna ska oavkortat gå till nästa års demonstration. Kvällens sista talare var Stefan Rochow från Junge Nationaldemokraten, ungdomsorganisationen till det tyska partiet NPD (Tyska Nationaldemokratiska Partiet).

Efter Rochows tal avslutades demonstrationen med att trubadurerna framförde en låt av Ultima Thule. Efter låten ställde tåget upp och marscherade tillbaka till Rönninge station där samlingen upplöstes. Allt gick lugnt till under kvällen i Salem.