Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i februari 2009 som ett antal sverigedemokrater polisanmäldes för att ha rånat den wallraffande Sveriges Radio-reportern Caroline Stenman. Reportern avslöjades under en konferensresa anordnad Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Stenman hade i sin väska en gömd kamera. När sverigedemokraterna bad att få titta i väskan så vägrade hon. Till Expressen berättade hon att ordföranden för Sverigesdemokraternas ungdomsförbund och styrelseledamoten Erik Almqvist rykte tag i väskan. Stenman ska sedan sprungit ur hytten, utan sin väska.

Händelsen polisanmäldes, men åklagaren beslutade emellertid att förundersökningen i brist på bevis inte skulle fullföljas. Nu har riksåklagaren meddelat att förundersökningen ska återupptas när det gäller rån alternativt grov stöld. Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen gällande hemfridsbrott alternativt olaga hot står dock kvar.

Skäl för åtal

Riksåklagarens beslut kommer efter att Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio, lämnat in en begäran om överprövning i ärendet. Riksåklagaren säger i sitt beslut att ytterligare utredningsåtgärder är möjliga och att det kan vara av intresse att förhöra personer som återfinns på färjans övervakningskameror; "Sammanfattningsvis är det således, enligt min uppfattning, tänkbart att ytterligare utredningsåtgärder skulle kunna kasta nytt ljus över vad som inträffat på ett sätt som ger skäl för åtal."

– Jag tycker att det är bra. Det här är ett konkret ställningstagande från riksåklagaren om att det finns grund för en fortsatt utredning, säger Mats Svegfors.

Inte orolig

Erik Almqvist var en av de som tidigare misstänktes för inblandning i händelsen på färjan. När Expo kontaktar honom säger han att han inte kände till att riksåklagaren beslutat att förundersökningen ska återupptas.
– Men jag är inte orolig. Det finns ingen grund för anklagelserna. Jag är övertygad om att jag kommer gå fri från de här absurda anklagelserna, säger Erik Almqvist.

Ämnen i artikeln