Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Säkerhetspolisen har gått ut och varnat för högerextrema hämndaktioner efter terrordådet i Stockholm. Expos kartläggning visar att frustrationen inom miljön är stor. Svenskarna beskrivs som lurade och kärleksmanifestationen på Sergels torg som "grotesk". Ilskan riktas mot politiker, polis och medier som de håller ansvariga för dådet.

Dagen efter terrordådet i Stockholm, som skördade fyra människors liv och skadade 15, samlades en mindre grupp högerextremister från Nordisk ungdom utanför riksdagshuset. De var på plats för att visa att de håller politikerna ansvariga för dådet. På sin hemsida förtydligar gruppen vilka de håller ansvariga:

"Det är helt uppenbart att våra politiker och vår polisledning, påhejade av en vänsterextrem presskår, väljer att inte skydda sina egna medborgare. Vi håller politiker och polisledningen för ansvariga för dagens dödsoffer och skadade. De har deras blod på sina händer."

Deras svar på hur Sverige bör agera är att alla muslimer ska tvingas lämna landet och Europa:

"Lösningen på problemet är att återupprätta de europeiska nationalstaterna och internera och repatriera alla som inte hör hemma på vår kontinent. Endast genom att helt förvisa muslimer och islamister från vår kontinent kan vi vara säkra på att liknande dåd inte kommer att ske igen."

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är inne på samma linje:

"… så är det, genom den vansinniga politik som förs i vårt land, sionisterna och deras smutsiga lakejer i mediehusen och i Rosenbad som är de som bär ansvaret för det inträffade. Det är de som har vårt folks blod på sina händer. Det är mot dessa som de ilskna massorna borde vända sig så att detta inte tillåts ske igen!"

Samtidigt insinuerar nazistorganisationen att det även kan finnas dolda intressen som inte bara är ansvariga för dåden utan själva involverade i dem:

"Jag ska hålla denna kommentar enkel och lätt för massorna att ta in. Jag låter därför bli att analysera hela situationen i ett djupare led. Jag undviker att gå in på IS band till USA och CIA eller de olustiga sammanträffandena kring USA:s bombning av Syrien och Försvarsmaktens och SÄPO:s terrorhotsövning dagen innan."

Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti och numera generalsekreterare för det paneuropeiska och EU-finansierade partiet Alliansen för fred och frihet, APF, håller även han politikerna ansvariga för dådet.
 

jacobsson stockholm terror

 

Frustration
På söndagen samlades tiotusentals stockholmare på Sergels torg för att hedra offren. En händelse som lett till frustration bland flera profilerade personer inom den svenska extremhögern.

Ett exempel är Magnus Söderman, en av de drivande bakom den pronazistiska podden Motgift. Han kallade samlingen för "grotesk".

 

 

 

soderman stockholm terror

 

Magnus Södermans kommentarer runt terrordådet har även fått spridning utanför högerextrema sammanhang. På gruppen "Stå upp för Peter Springare", en Facebookgrupp som visar stöd för den omdebatterade polisen, har en av hans texter från Motgift om dådet delats. På FB-gruppen kan man också läsa inlägg som medlemmar gjort där det framhålls att de som deltagit i manifestationen är lurade. "En sund manifestationen skulle hedra offren genom att ställa de ansvariga till svars" skriver till exempel en person i gruppen.

En annan som är frustrerad över reaktionerna på dådet är Ingrid Carlqvist. Hon har sin bakgrund inom den antimuslimska miljön men har de senaste åren allt mer närmat sig den rasideologiska miljön. På Twitter efterlyser hon raseri från svenskarna.

 

 

 

 

 

carlqvist stockholm terror

 

Säkerhetspolisen meddelade i SVT Agenda igår att myndigheten följer utvecklingen inom den högerextrema miljön noga.

"Vi följer olika extrema inhemska grupper. Många är upprörda nu, det är tal om hämnd och våld. Vi följer vit makt-miljön noga." sa Anders Thornberg, chef för Säpo.

I Falkenberg fick en moské på fredagen fönster förstörda genom stenkastning. Polisen har ingen misstänkt, men från moskéns sida är man orolig att det är en konsekvens av dådet i Stockholm.