Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Om fansen utsätts för tillräckligt mycket rasism kan det leda till motangrepp. Det kan bli en utlösande faktor för våldsyttringar, säger polisen Andy Holt till The London Evning Standard.

Om en månad inleds fotbolls-EM i Ukraina och Polen. Både Polen och Ukraina har ända ner i de lägre divisionerna problem med högerextremism på läktarna. Det är vanligt med rasistiska slagord mot mörhyade personer och det förekommer Hitlerhälsningar och högerextrema symboler på läktarna.

Holt säger att han tror att Ukraina inte har tillräckligt bra metoder mot rasism. I England har 2500 högrisksupportrar förbjudits att resa till EM.

Jacek Purski på Never Again Association har till tidskriften Expo sagt att Polsk fotboll blivit en tummelplats för högerextremism. Efter kommunismens fall välkomnade klubbarna högerextremister och sedan dess har de haft inflytande i supporterföreningar.

– De senaste två åren har vi sett hur högerextrema supportrar startar föreningar som får stöd för socialt arbete. De etablerar sig. Genom sina föreningar kan de få en respektabel fasad. Samtidigt som de besöker barnsjukhus och berättar om sin klubbs historia deltar de i våldsamma bråk och sprider antisemitism, säger han.

I Ukraina har huliganer hotat med att asiater kommer att slås ned. Samtidigt pågår ett arbete mot rasism. I Polen och Ukraina har det genom organisationen Fotball Against Racism In Europe, där Never Again Association ingår, inletts ett samarbete med de olika supporterklubbarna för att förebygga rasism. 7000 funktionärer har utbildats, som efter fotbollsturneringen kommer att fortsätta arbetet mot rasism på läktarna.

En rapport från 2011 av Never Again Association visar att 195 fall av rasism och diskriminering knutna till fotbollen i Polen och Ukraina rapporterats under en 18-månaders period.