Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den belgiska premiärministern Guy Verhofstadts liberala parti blev valets förlorare. Partiet förlorar röster till framför allt Vlaams belang och det kristdemokratiska partiet. Röstflykten ses som en protest mot den sittande regeringen och visar varthän opinionen går inför nästa års nationella parlamentsval.

Modest framgång

I hamnstaden Antwerpen, där Vlaams belang fungerat som ensamt oppositionsparti, ökade partiet något – med en halv procentenhet till 33,5 procent. De övriga partierna har gått samman i en regnbågsallians med det uttalade syftet att hålla högerextremisterna borta från makten.

Opinionsundersökningarna hade pekat mot att partiet skulle ha blivit Antwerpens största parti med uppemot 40 procent av rösterna. Istället ökade socialistpartiet med borgmästaren Patrick Janssen i spetsen kraftigt.

Starkt främlingsfientligt

Vlaams belang har gått till val på en starkt främlingsfientlig plattform med krav på skärpta krav på invandrare och med hätska utfall mot muslimer och Islam. Partiet har skakats av en del skandaler under valrörelsen där medier avslöjat kopplingar till extremiströrelser.

Vlaams belang har också varit indraget i en diskussion om partiets ansvar för rasistiskt motiverat våld i Belgien under våren och sommaren. Speciellt sedan en släkting till en av partiets parlamentsledamöter, en 18-årig ung man gick bärsärk med ett skjutvapen i Antwerpen och dödade en svart barnflicka och det barn hon passade.

Vlaams belang ("flamländskt intresse") bytte hösten 2004 namn från Vlaams blok ("flamländska blocket"), sedan Belgiens högsta domstol konstaterat att partiet var rasistiskt och därmed kriminellt. Sverigedemokraterna har tidigare haft ett nära samarbete med partiet, men idag är det framför allt Nationaldemokraterna som haft kontakt med Vlaams belang.