Framstegspartiet laddade för valrörelse i Getinge
Ett trettiotal personer hade samlats i Getinge Medborgarhus utanför Halmstad för att lyssna på det nybildade Framstegspartiets ordförande Allan Jönsson. Framstegspartiet vars partiledning mestadels består av uteslutna och avhoppade sverigedemokrater hade samlat sympatisörer från hela landet.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:23
Publicerad: 2014-04-06, 21:10
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Under det öppna mötet i Getinge framgick att partiledaren Allan Jönsson inte tänker prioritera den så kallade "invandringsfrågan". Genom att fokusera på pensionärerna tror Jönsson att partiet kan ta mandat i 50 kommuner i valet.
I Getinge Medborgarhus foajé stod på söndagsförmiddagen en brokig skara människor, mestadels män i övre medelåldern, och talade med varandra. Många kände varandra sedan tidigare.
– Nu sträcker jag fram min hand till dig. Vi har bråkat tidigare men det är glömt nu, säger en av männen.
Mannen som ville dra ett streck och gå vidare är Gunnar Malmström, före detta sverigedemokrat från Halmstad, som nu är partisekreterare i Framstegspartiet. Han som godtog fredsförklaringen är Jan-Åke Backestierna, även han med bakgrund i Sverigedemokraterna, som tillsammans med bland annat Malmström försökte starta partiet Demokratisk Allians inför valet 2010. Partibildningen misslyckades och Backestierna och hans parhäst Thomas Bengström gick tillsammans in i Nationaldemokraterna. Ett parti som de inte stannade i länge.
En annan som gjort samma resa, från Sverigedemokraterna, via Demokratisk Allians och Nationaldemokraterna är Kjell-Åke Stoneblaster. Stoneblaster dukade fram kaffe och kaka på ett biljardbord till media och mötesdeltagare.
SVT och Sveriges Radio var på plats. En lyrisk kommunfullmäktigeledamot från Uddevalla, givetvis invald på SD-mandat, berättade för SVT att han blivit mobbad av lokala sverigedemokrater. Det är skönt att ha hittat ett nytt parti som inte är så toppstyrt, förklarade han, och berättade vidare att det är många väljare som är intresserade av Framstegspartiet. Han och hans fru var ute och delade flygblad under lördagen och responsen var god, menade han.
– Folk vill ha något nytt, förklarade hans fru som även hon har en bakgrund i Sverigedemokraterna.
I salongen presenterade sedan Allan Jönsson partistyrelsen och partiprogrammet. Partiets huvudfråga är att alla pensionärer ska få minst 15 000 kronor i månaden efter skatt. Hur denna reform ska finansieras är inte helt klart än. Men Jönsson ville inte ställa pensionärer mot invandrare. När det öppnades upp för frågor var det många som ville ha ett tydligare svar från partiledningen var partiet står i "invandringsfrågan".
– Vi måste vara ärliga med att vi ställer grupp mot grupp, sa en i publiken.
Allan Jönsson höll inte med.
– Vi ställer inte grupp mot grupp. Pratar vi om pensionärer så pratar vi om pensionärer. Pratar vi om migration så pratar vi om migration.
Allan Jönsson var noga med att han inte tänker prioritera frågor som berör invandring. Det är äldre, sjukvård, arbetsmarknads- och energipolitik som stod i centrum under hans anförande. Men en annan åhörare som "läst på en del under åren" ville höra "sanningen" om invandringspolitiken. De traditionella partierna mörkar om den, menade hon.
– Alla vinklar så att det passar deras intressen. Även Sverigedemokraterna. Ska vi tala om migration så ska vi göra det sakligt. Det är den stora skillnaden, svarade Jönsson.
Partiets vice ordförande Isabella Demserius, kommunfullmäktigeledamot och före detta Sverigedemokrat från Borås, förklarade vad hon anser är den stora skillnaden mellan Sverigedemokraterna och hennes nya parti.
- Att vi satsar på pensionärerna. Det är huvudfrågan.
Demserius hoppas att Framstegspartiet kan "knipa några mandat" i valet. Inte bara i Bjuv där Allan Jönsson är lite av en lokalkändis och har ett starkt stöd. Jönsson är dock än mer positiv.
- Jag tror vi kan ta mandat i ett femtiotal kommuner, förklarade han.
Enligt Dragan Klaric, partiets administrativt ansvarige, har Framstegspartiet ett hundratal medlemmar. Intresset har varit stort, menar han. Det är många som söker sig till partiet.
Till mötet i Getinge kom även personer som fortfarande är medlemmar i Sverigedemokraterna men som liksom många andra är trötta på "toppstyret" som de kallar det och nu söker efter en ny politisk hemvist. Kanske kan den vara Framstegspartiet.