Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Islam är att skydda våra bröder och systrar oberoende av vilken religion de tillhör. Islam är att häva sig över hatet och aldrig sjunka till samma nivå som hatarna. Islam är att försvara varandra", skrev den norska gruppen Fredens ring när de lanserade manifestationen om att slå ring kring Oslos synagoga som genomfördes i lördags.

Resultatet av uppmaningen blev att tusentals judar och muslimer, på lördagen, arm i arm slog ring kring Oslos synagoga. Initiativet har spridit sig till Sverige och Danmark.

På fredag kommer en mänsklig sköld bildas i anslutning till stora synagogan i Stockholm. Det är gruppen Gränslöst mänskligt som anordnar manifestationen.

– Vi samlas kl 16:30 på Raoul Wallenbergs torg för att visa stöd. Oavsett vilken bakgrund eller religion man tillhör så kan vi tillsammans ropa för varandras mänskliga rättigheter. Många klagar från var sitt håll, varför ska vi inte förena rösterna och också hitta lösningen tillsammans. Att vi gör fredens ring nu är till minne av Förintelsen för 70 år sedan, säger Emir Selimi i Gränslöst mänskligt och ordförande i Unga romer till Expo Idag.

I Köpenhamn hade en liknande fredsring planerats av ett muslimskt nätvärk. Där bedömdes dock säkerhetsläget för synagogan vara så allvarligt att fredsringen inte kan äga rum. Istället genomförs en manifestation mot hatbrott i staden.

Fredsringen växer och kommer slutas kring fler utsatta minoriteter. I Norge planeras en ring kring en moské i centrala Oslo. Gränslöst Sverige har meddelat att deras ambition är att fortsätta visa solidaritet genom att bilda mänskliga sköldar.

"Vi kommer bilda en mänsklig sköld runt olika religiösa byggnader, mötesplatser för HBTQ och även för EU-Migranterna som behöver vårt skydd och kärlek. Det är viktigt att vi alla bildar en Mänsklig Sköld oavsett vad du har för bakgrund och att vi står upp för varandra. Vi är alla en del av Sverige, Europa och Världen." skriver Gränslöst mänskligt på Facebook.