Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bruno Gollnisch dömdes att betala 5000 euro i böter. Han ålagdes också att betala 55 000 euro i skadestånd till målsägarna och att stå för kostnaderna att få domen publicerad i de tidningar som från början tryckte hans åsikter.

Bruno Gollnisch, andreman i det franska högerextrema partiet Front National och ordförande för den nybildade partigruppen "Identitet, Tradition, Suveränitet" i Europaparlamentet, ställdes den 7 november förra året inför rätta i Lyon. Han åtalades för att under en presskonferens i oktober 2004 ha sagt att:

"inga seriösa historiker tror fullt ut på Nürnbergrättegångens slutsatser. Jag betvivlar inte förekomsten av koncentrationsläger, men historikerna skulle kunna diskutera antalet dödsfall. Angående förekomsten av gaskamrar så är det upp till historikerna att bedöma."

Efter en tumultartad rättegång, där Bruno Gollnisch offentligt tog tillbaka sitt tidigare påstående, sköts domen mot honom upp till den 18 januari i år. Hur domen kommer att påverka hans arbete i Europaparlamentet är ännu inte klart.

Håkan Gestrin
[email protected]