Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ikväll stänger vallokalerna i Norge. Enligt norska opinionsundersökningar presenterade på politiskt.no så väntas FrP göra ett sämre kommunval än tidigare och hamna på 12,2 procent. Det är ett sämre resultat än kommunvalet 2007 då FrP fick 17,5 procent av rösterna.

Efter terrordådet i Oslo den 22 juli blossade en debatt upp i landet kring retoriken som använts mot muslimer. FrP är det parti som gått hårdast fram mot muslimer och terroristen Anders Behring Breivik har också varit medlem i partiet.

- Vi har en politiskt debatt som ofta stämplar grupper och ofta bara är negativ till invandring och integreringen. Det har inte varit många debatter i stortinget om allt det invandare bidrar till i det norska samhället, sade Trine Skei Grande, partiledare för Venstre i en partiledardebatt den 22 augusti.

Fast enligt valforskaren, Anders Todal Jenssen, på institutet för sociologi och statsvetenskap så behöver inte den debatten vara anledningen till FrPs tillbakagång.

Till Expo.se har han tidigare sagt att FrP tappat väljarstöd sedan 2009 och att skandaler som ledande FrP politiker varit inblandade i kan vara en förklaring till partiets nedgång.

Vinnarna i valet förväntas bli Arbeidarpartiet, Venstre och Høyre medan resterande partier förväntas backa.

Ämnen i artikeln