Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Personerna från Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, blev attackerade när de var på väg tillbaka från en tidningsförsäljning vid Stora torget. Enligt Andreas, ordförande för RKU i Uppsala, så var det nazister på plats vid tidningsförsäljningen. Det var när de var på väg tillbaka till partilokalen som de attackerades.

– Jag får slag med både en påk och en teleskopbatong så att mitt armbågsben bryts. Det pågår i max fem minuter sedan springer de iväg, säger Andreas.

Samtliga fyra personer från RKU utsättes för slag och sparkar, enligt Andreas. Två av dem kördes till sjukhus.

– Mycket talar för att det handlar om ett planerat överfall. Vi har anledning att misstänka att man haft en viss kontroll redan på Stora torget där ungdomarna befann sig. Och sedan har man vid lämpligt tillfälle valt att attackera dem, säger Christer Nordström, polismyndighetens presstalesman i Uppsala.

Polisen sökte efter överfallet gärningsmännen i området, men utan resultat. Säkerhetspolisen har kontaktats i ärendet, men att det skulle röra sig om nazister som stod bakom attacken har inte kunnat fastställas.

– Vi har inte kunnat identifiera någon av de här personerna som är inblandade som misstänkta gärningsmän, säger Christer Nordström.