Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kommunlvalet som har avgjorts i två omgångar de senaste söndagarna bekräftade Socialistpartiets och François Hollandes svaga ställning, de konservativas frammarsch, och inte minst ett genombrott för Front national.

Partiet fick drygt 6 procent av rösterna trots att man inte kandiderade i alla valkretsar. Och i mandat är förändringen stor: Efter valet 2008 hade partiet 80 platser i olika kommunfullmäktige. I årets val var målsättningen 1 000 platser – det blev 1 496. Därutöver fick andra högerextrema kandidater 102 platser.

Front National får nu borgmästarposten i åtminstone tio städer. De flesta ligger i sydöstra Frankrike, partiets kärnområde, men också några i norra delen av landet. I Marseille vann partiet också 7:e sektorn, ett område där också många invandrare bor, vilket visar att Front National kan få stöd också i sådana grupper.

En plump i segerbilden var att tre ledande inom partiet, varav två viceordförande, inte tog hem sina kommuner. Marine Le Pens och FN:s valkampanj var medvetet ickeideologisk. FN lanserades helt enkelt som alternativet till det gamla politiska etablissemanget. Och vad valresultatet tydligt visar är att extremhögern nu har etablerat sig som en självständig politisk kraft på både nationell och lokal nivå – ett parti som det är helt OK att rösta på.