Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att Gyllene grynings parlamentsledamöter i protest lämnat parlamentet genomfördes en omröstning som nästan enhälligt beslutade att lyfta åtalsimmuniteten för sex av partiets ledamöter. Partiet anklagas för att vara en kriminell organisation. Själva menar partiet att en politiskt motiverad komplott har drabbat det.

– Jag åtalas för vad jag tror på och inte för mina handlingar, sade Panagiotis Lliopoulos som var en av ledamöterna som förlorade sin immunitet, rapporterar AP.

– Det är tydligt att ert mål är att politiskt avväpna Gyllene gryning. Det är alla eras mål att utesluta Gyllene gryning från valen, sade partiets talesperson Ilias Kasidiaris, som även han förlorade sin åtalsimmunitet.

Kasidiaris fortsatte att tala om att hans parti utsatts för en konspiration av regeringen som "Förslavats av utländska intressen och som säljer ut landet".

Under den senaste tiden har en rad tillslag gjorts mot Gyllene gryning. Partiledaren Nikos Michaloliakos, partiets andreman Christos Pappas och parlamentsledamoten Yiannis Lagos sitter häktade anklagade för att leda och aktivt delta i en kriminell organisation. Mordet förra månaden på musikern Pavlos Fyssas, ska ha varit den utlösande faktorn för krafttagen mot partiet.

Gyllene gryning har förnekat inblandning i mordet på Pavlos Fyssas. Partiet förnekar också att skulle vara nazistiskt. Det trots att polisen hittat porträtt av Adolf Hitler i partiledarens hem, och att partiet i propaganda texter kallat Hitler för "en visionär för ett nytt Europa".

"Tron på Fürerns ord och tron på segern växer i våra hjärtan. Kampen fortsätter, framtiden är vår", står det i en äldre text från Gyllene gryning. Texten lästes upp för parlamentet i oktober för att upplysa om partiets nazism, rapporterar Ekathimerini.

Det har gått ut arresteringsorder på över 30 personer kopplade till nazistpartiet och en rad tillslag mot partilokaler och bostäder har gjorts. Tillslag har även gjorts mot poliser som anklagas för att ha hjälpt eller blundat för Gyllene grynings kriminella aktiviteter.

I veckan har även ett lagförslag debatterats i parlamentet om att statligt ekonomiskt stöd, till exempel partistöd, kan stoppas om en partiledare, eller ledande medlemmar i ett parti åtalas för att tillhöra en kriminell organisation eller terrorism. Vänsterpartiet Syriza har lagt ett alternativt förslag där referensen till terrorism plockas bort och fler krav ställs för att kunna stoppa finansiering av ett parti, rapporterar AFP.

Ämnen i artikeln