Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan utfärdades arresteringsorder mot Gyllene grynings partiledare Nikos Michaloliakos och 31 andra partimedlemmar, varav fem var parlamentsledamöter.

Gyllene gryning anklagas för att vara en kriminell organisation. Något som partiet gång på gång dementerat. Nej, de är inte inblandade i mordet på musikern Pavlos Fyssas, eller i attackerna mot invandrare, har partiet länge hävdat. Under ett förhör förnekade Nikos Michaloliakos att partiet har anknytningar till nazism, trots att polisen hittade ett stort porträtt av Hitler hemma hos honom.

- Nationalsocialistiska ståndpunkter har inte något att göra med Gyllene grynings ideologi, som försvarar den grekiska nationalismens principer och ståndpunkter, sa Michaloliakos, rapporterar Ekathimerini.

Michaloliakos sitter tillsammans med partiets andreman Christos Pappas och parlamentsledamoten Yiannis Lagos på Korydallis-fängelset, samma fängelse som inhyste Nikolaos Dertilis, överste i den militärjunta som i en kupp 1967 tog över makten i Grekland.

Antonis Aravantinos, biträdande ledare för Greklands fängelseförbund, meddelade till Mega TV, en av landets största tv-stationer, att de gripna hålls skilda från andra intagna. De tillåts att vistas tillsammans på rastgården men inte samtidigt med andra fångar.

Gyllene grynings–medlemmarna kommer att sitta inlåsta i väntan på rättegång. Partiet tros, sedan inträdet i parlamentet 2011, ligga bakom över 300 attacker, majoriteten riktade mot invandrare men på senare tid även mot homosexuella och vänsterorienterade. Hittills har åklagare kopplat 32 misstänkta brott till partiet, varav ett mord på en pakistanier i januari, rapporterar The Telegraph.

Tre av de fyra ledamöterna som gripits släpptes samma dag. Ilias Kasidiaris, partiets talesman och Giorgos Patelis, ledare över lokalkontoren väst om Aten, släpptes mot borgen. Frigivningarna har väckt frågor om bevisen mot partiet håller.

- Detta visar att domstolen inte anser att bevisningen håller. Det skapar uppfattningen att Grekland håller på att bli en misslyckad stat där institutionerna och rättsstatsprincipen inte fungerar, sa Harris Ikonomopoulos, framstående advokat och utgivare av den vänsterinriktade dagstidningen Eleftherotypia.

Vissa ser rättsprocessen som ett sätt för Grekland att markera en politisk utveckling och att det tar ett krafttag mot nazism. "Den mest dynamiska konfrontationen mot en nynazistisk kriminell organisation i Europas historia", sa Simos Kedikoglou, talesman i regeringen till AFP om tillslagen mot Gyllene Gryning.

Representanter för IMF, EU och Europeiska Centralbanken var nyligen i Aten och förväntas att komma tillbaka inom en snar framtid. Dessutom står Grekland på tur för ordförandeskapet i Europeiska Unionen. Rena Dourou, från oppositionspartiet Syriza är kritisk till att det tog så lång tid innan regeringen reagerade på nazistpartiets våld.

- Regeringen borde ha agerat för länge sedan, Gyllene grynings brott har länge varit kända. Men vi måste också avsluta åtstramningspolitiken och lösa arbetslösheten som gav Gyllene gryning makten i första hand, sa hon, rapporterar The Telegraph.

Trots att Gyllene gryning har förlorat stöd den senaste tiden är partiet fortfarande det tredje mest populära enligt opinionsundersökningar.