Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Allan Jönsson har kritiserat Sverigedemokraterna för att vara alltför toppstyrt och inriktat på invandringspolitiken. För några veckor sedan öppnade partiets medlemsutskott ett uteslutningsärende mot honom. Enligt vad Expo erfar handlade anklagelserna om partiskadlig verksamhet. Nu är det klart att Jönsson får vara kvar samtidigt som han får en reprimand.

Enligt Helsingborgs dagblad har flera lokalavdelningar reagerat på uteslutningshotet. Jönsson själv säger att han fick ett brev där det stod att "hotet är tillbakadraget". Samtidigt är han kritisk till varningen han får.

– Jag har svårt för att ta den till mig eftersom jag inte har fått en chans att diskutera det med partistyrelsen. Jag tycker att det är märkligt att man går ut med det här innan det är helt utagerat, säger Allan Jönsson till Helsingborgs dagblad.

Sverigedemokraternas pressekreterare säger till tidningen att Jönssons ställning i partiet har överdrivits.

– Det är klart att det blev en del diskussion i partistyrelsen kring det här ärendet eftersom det nådde medierna. Men jag tycker Allan Jönssons betydelse har överdrivits. Han har ingen stark position i partiet och inga uppdrag på ledande nivå, säger Martin Kinnunen.

Jönsson har tidigare varit medlem i partistyrelsen. Idag leder han lokalavdelningen i Bjuv som var den mest framgångsrika i kommunvalet 2010, skriver Helsingborgs dagblad.

Ämnen i artikeln