Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeinen Zeitung publicerade i lördags en intervju med författaren Günter Grass - där denna berättade att han i tonåren anslöt sig som frivillig till nazistiska Waffen SS. Grass fick nobelpriset i litteratur 1999 och har under sin författarkarriär snarare varit känd för att aktivt debattera mot främlingsfientlighet och krig.

Grass anmälde sig som 15-åring frivillig till ubåtsflottan 1943 - men utan att bli antagen. Två år senare var den tyska armen försvagad och män i skilda åldrar rekryterades, enligt Grass, relativt vilt till SS. Och det var då som nobelpristagaren anslöts till Waffen SS.

Dementerar officiellt
60 år senare dementerar nu Grass själv den officiella versionen av hans förflutna - nämligen den att han inkallades till det reguljära försvaret.

Anledningen till Grass bekännelse är att han i september utkommer med en självbiografi, "Beim Häuten der Zwiebel" (När man skalar löken), där han avslöjar sin SS-anslutna ungdom. Idag är han 78 år och berättar för Frankfurter Allgemeinen Zeitung att han ångrar det beslut han tog i tonåren, och som gjorde att han gick med i Waffen SS.