Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Musikern Pavlos Fyssas som går under artistnamnet Killah P, angreps och knivhöggs av ett 15-tal personer natten till onsdagen. Gärningsmännen har pekats ut som aktivister i riksdagspartiet Gyllene gryning. Attentatet skedde utanför ett café i Aten. Enligt medieuppgifter ska ett bråk uppstått i samband med en fotbollsmatch i Champions League mellan Olympiakos och Paris-St Germain. Vänsterrörelsen Antarsya har dock dementerat uppgifterna och uppger att en grupp antifascister attackerats av ett 40-tal nazister utanför caféet, rapporterar Expressen, som citerar AFP.

Fyssas pekade själv ut en 45-årig gärningsman innan han avled av sina skador. Den utpekade mannen har gripits och erkänt mordet. Polisen har efter mordet gjort husrannsakan i lokaler tillhörande Gyllene gryning. Partiet nekar dock till att det ligger bakom attacken, rapporterar BBC.

Greklands minister Nikos Dendias, med ansvar för bland annat medborgarnas säkerhet, har efter dådet ställt in en planerad resa till Rom. Han fördömer mordet och meddelade att regeringen kommer införa en ny lag mot politiskt våld och beväpnade grupper.

Greklands socialistiska parti kallar Gyllene gryning för en kriminell organisation.

Efter mordet samlades antifascister i en demonstration. Protesterna ska fortsätta under onsdagen.

Så sent som förra veckan misshandlade aktivister från Gyllene gryning beväpnade med järnrör och kofötter anhängare i kommunistpartiet KKE. Nio medlemmar i kommunistpartiet skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

Om den attacken sade författaren Dimitris Psarras, som följt Gyllene gryning att partiet vill frambringa ett klimat av inbördeskrig och att det är en medveten strategi från nazisternas sida att attackera vänstern.

Ämnen i artikeln