Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En man som tidigare dömts för bedrägeri och som deltog på Svenskarnas partis demonstration i Eskilstuna för ett par veckor sedan, fick hjälp av elever och en lärare att bygga upp en internetsajt.

Sajten som liknar en nyhetssajt har publicerat falska uppgifter. Bland annat har det på sajten påståtts att porrfilmer spelas in på socialkontoret och att en kommunfullmäktigeledamot avgått för att lämna över styret till en Sverigedemokrat. Skälet som angavs på sajten var att politikern insett att invandringspolitiken "havererat". Sajten beskrev även somalier som narkomaner och giriga.

Hemsidan har gjorts på John Bauer-gymnasiet som en del av ett elevarbete och en av skolans lärare har hjälpt till att lägga upp sidan på nätet.

Skolan uppger att de inte kände till att de hjälpt till att skapa en rasistsajt. Läraren uppger till Eskilstuna-kuriren att upphovsmannen till sajten kontaktat skolan och sagt att han ville starta en satirisk nättidning. Något som läraren tyckte lät som en bra del i elevernas praktik.

Rektorn Henrik Freed säger att skolan brustit i sina rutiner.

– Vi får lära oss av den här läxan, säger han.