Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Kommunen ville ha betalt från invandrarverket för att det var någon jävla unge där, säger Hanif Bali och skrattar.

Sedan dess har han bott i nio olika familjer, inklusive ett par barnhem. Han har flyttat till Stockholm, lärt sig datorprogrammering helt själv, tagit studenten och blivit invald till riksdagen. Idag sitter han som moderat ledamot i arbetsmarknadsutskottet och ersättare i utbildningsutskottet.
 

hanif bali Kent Ekeroths stol står tom efter att han ertappats med järnrör i samband med ett bråk 2010

Bali sitter på plats 319 i riksdagen. Bredvid honom, på plats 318, sitter Kent Ekeroth. Ni vet, han som precis lämnat alla sina uppdrag för sverigedemokraterna på grund av en den där filmen som Expressen publicerade. Strax innan det där med filmen lämnade Ekeroth och hans partikollega Thoralf Alfsson in en motion som ville förbjuda riksdagsledamöter att vara medborgare i annat land än Sverige.

I samband med motionen ville Ekeroth och Alfsson även göra en kartläggning på hur många av riksdagsledamöterna som har dubbelt medborgarskap och dessutom ta reda på vilka det är.

Hanif har både svenskt och iranskt medborgarskap. Om en sådan lag någon gång skulle träda i kraft, skulle det innebära att han måste säga upp sitt iranska medborgarskap eller lämna sin plats i riksdagen. Problemet är bara att det inte går att säga upp ett iranskt medborgarskap.

– Men låt oss säga att du kan säga upp ett medborgarskap. Många av dem som tar sig hit har ju kommit för att myndigheterna i deras hemländer är ute efter dem. Det Sverige säger är "hörredu, åk in på ambassaden och säg upp ditt medborgarskap". Tror du att någon vill göra det? Tror du människor som flytt, vill sätta sig på landet som de lämnats mark och säga "tja! Du, jag vill säga upp mitt medborgarskap". Man försöker ju undvika dem! Man är ju rädd för dem! säger han med blandning av skratt och frustration.
 

hanif bali

Själv är han inte rädd för de iranska myndigheterna, utan litar på det svenska rättssamhället. Han minns dock hur en av hans fosterfamiljer hade det. När de hade bott i Sverige i några år var de fortfarande rädda för att regeringstjänstemän från den iranska regimen skulle komma och knacka på dörren.

Bali identifierar sig själv som svensk, men han har försökt att identifiera sig med iranier flera gånger. Han säger att han är iransk-svensk, men att den iranska kulturen skiljer sig mycket från den iransk-svenska.

– Så jag känner faktiskt inte att jag behöver vara medborgare i Iran. Men vissa kanske känner dubbel identifikation och då är det fine det också, förklarar han.
En av sverigedemokraternas anledningar till lagförslaget om att förbjuda dubbelt medborgarskap för riksdagsmän är att de är rädda att en person med dubbelt medborgarskap inte är lojal mot Sverige. Det argumentet får dock Hanif att skratta. Han menar att om man "verkligen vill sabba" för Sverige kan man nog göra det ändå.

– Vad lagförslaget de facto betyder i grunden är: du har kommit hit, du har lärt dig språket, du har varit framgångsrik, du har skapat dig ett nätverk, du har lyckats engagera dig politiskt. Men du är inte välkommen.

Och känner man sig inte välkommen i ett samhälle vill man inte vara en del av det.

Man hör en extrem frustration i Balis röst när han pratar om integrationsfrågor. Antagligen är det lite tack vare den här frustrationen och kämparviljan som han blev invald i riksdagen.
 

hanif bali

Nästan hela Balis liv har varit kantat av politik. Hans biologiska föräldrar är politiskt aktiva och träffades genom Balis morbror, som var aktiv inom samma organisation. Morbrodern blev avrättad på grund av sina politiska åsikter, men hans sista önskan var att systerns son skulle heta Hanif, efter grundaren till organisationer.

Bali hittade Moderaterna genom hans äldre fosterbror, som tidigare var ordförande för det moderata ungdomsförbundet, MUF. Brorsan vägrade dock låta Bali gå med i partiet på den tiden.

– Han ville ju inte ha med lillebrorsan på alla evenemang och grejer, det förstår man
ju, säger han.

– Så då hade jag en liten vänsterperiod, bara för att jävlas med honom.

När brodern lämnade MUF så blev Bali värvad av Kristian Holm, som idag är en riksdagskollega. Bali arbetade sig uppåt i partiet och blev egentligen invald till riksdagen lite på ett bananskal.

– Jag hade råkat bocka i att jag kandiderade till allt, fast jag ville ju egentligen bara sitta i kommunen. Så jag bockade av landstinget, men missade riksdagen, berättar han och skrattar.

År 2010, samma år som riksdagsvalet, bestämde sig en kommun i Skåne att inte ta emot fler flyktingbarn och dessutom förbjuda en närliggande stad att göra detsamma. När Bali fick reda på detta skrev han en debattartikel i Aftonbladet där han frågade hur de kunde göra något sådant och sa att de inte var riktiga moderater.

– Och då tänkte jag att "nu är det kört. Jag har kritiserat partiet, nu är jag borta", skrattar han.

Men budskap var populärt och de moderata medlemmarna röstade upp honom så att han kunde väljas till riksdagen. Han berättar att det gjorde honom extra glad att få veta att partiet stöttade honom i den frågan.
 

hanif bali

Idag arbetar Bali i Arbetsmarknadsutskottet. Han tror att vägen till en bättre integrationspolitik, som ansetts vara ett stort samhällsproblem i Sverige, framför allt kretsar kring att alla ska få jobb och en hållbar ekonomi. Om politikerna i Sverige hittar lösningarna på de stora samhällsproblemen, tror han inte att sverigedemokraterna kommer sitta kvar i riksdagen mycket längre.

– På kort sikt kan man leverera hållbara svar och riktig politik på integrationsområdet. På lång tid handlar det om ekonomisk tillväxt. Det är väl så, om sverigedemokraterna ska förlora röster. Men jag tror att Sverigedemokraterna har en ganska liten skara kärnväljare. På det sätter vi definierar en kärnväljare, att man aldrig kommer rösta på något annat, säger han.

– Titta på Soran Ismail till exempelvis. Extremt framgångsrik, bra medborgare, han är svensk som alla andra, men vad är det för argument som han bemöts av? Man kan inte säga "du är arbetslös", man kan inte säga "du lever på bidrag", man kan inte säga att "du snor jobb från någon". Vilka svenska ståuppkomiker får inte jobb på grund av Soran Ismail? Nej, inga. Till vilket argument faller man tillbaka då? "Du är inte svensk på riktigt". Så lyckas vi få folk i arbete, lyckas vi få folk ut ur bidragsberoende, lyckas vi lyfta miljonprogramsområdena och få dem att bli blandade boenden där alla kan tänka sig att bo. Då kommer Sverigedemkoraterna falla tillbaka på argumentet "de är inte svenska egentligen" och då kommer en väldigt stor del av svenska folket säga hejdå till Sverigedemokraterna. Det är den analysen jag gör.

Ämnen i artikeln