Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mattias Bernhardsson är fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge, där partiet har två mandat. I söndagskväll var han på väg hem till en partikamrat som precis som Bernhardsson är bosatt i Jordbro.

– Vi bor ungefär tio minuter ifrån varandra. Ungefär 100 meter från porten hör jag steg bakom mig. När jag vänder mig om ser jag tre stycken män som går och tittar på mig, berättar Mattias Bernhardsson.

På lördagen hade Mattias Bernhardsson och hans partikamrat attackerats när de lämnade en demonstrationen mot USA:s ockupation av Irak i centrala Stockholm. Det fick honom att reagera. Han ringde sin partikamrat och meddelade att några förföljde honom och bad kamraten att ringa polisen.

– När jag stoppat ner mobilen hör jag plötsligt hur de tre börjar springa. Då är det kanske 30-40 meter bakom mig. Jag börjar också springa.

Bernhardsson berättar att det som sedan sker går fort. Någon som krängt på sig en rånarluva måttar ett slag mot honom och tar fram ett knivliknande föremål.

– Han svingade den emot mig och jag väjde för den. Och sedan gör han ett hugg uppifrån mot huvudet. Han missar första för att jag kaster mig emot väggen. Vid det andra hugget så lyckas jag ta tag i hans arm. Jag försöker med mina två armar skaka hans arm, skaka loss kniven. Han tappar balansen och tappar kniven.

En annan person tar vid och misshandeln fortsätter. Han slår Bernhardsson i huvudet, som försöker skydda sig med sina armar.

– Det gjorde jävligt ont. Det var metall. Jag tänkte att det är nu eller aldrig. Och klippte till honom. Han backar något steg och då hör jag någon som hojtar från en bil på parkeringen. Två springer mot bilen, även han jag sopade till.

När den tredje personen vänder sig om tar sig Bernhardsson in i porten och lyckas söka skydd i sin väns lägenhet.

Du har i olika sammanhang pekat ut gärningsmännen som nazister. Vad är det som får dig att dra den slutsatsen?

– Varken jag eller partiet har några andra fiender som använder våld på ett sådant här sätt.

Bernhardsson kände inte igen någon av de tre gärningsmännen. Och har inget minne av de skulle ha varit med vid lördagens attack. Varför just han attackerats kan han inte svara på, men funderar över att det kan finnas en koppling till hans politiska uppdrag i Haninge kommun. En annan möjlighet är att någon känt igen honom från bilderna som Aftonbladet publicerade på lördagens överfall.

– Jag är säker på att det finns ett visst samband med lördagen. Annars skulle det ha varit ett otroligt sammanträffande.

Bernhardsson tror inte att överfallet kommer att påverka han politiska engagemang – förutom att säkerhetsfrågorna kommer att bli viktigare. Han känner sig fortfarande trygg i Jordbro och säger att han har stöd av politiker och allmänhet.

– Vi har ingenting att skämmas över i vår politik. Utan vi får använda det här för att avmaskera nazisterna. Att de är politiskt svaga och de tar till sådan här våldsattacker är ett svaghetstecken. Det visar att de inte kan agera politiskt. Det enda de har är det här våldet.

På torsdag hålls en protestaktion mot det nazistiska våldet i Jordbro Centrum.

Ämnen i artikeln