Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det har idag gått 69 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz befriades. År 2005 tillkännagav FN att den 27:e januari ska bli en internationell minnesdag för Förintelsens offer, och runt om i landet hålls det idag minnesceremonier och manifestationer.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm kommer det att vara möjligt att gå på en ceremoni där bland annat EU- och demokratiministern Birgitta Ohlsson och Forum för levande historias överintendent Eskil Franck håller tal. Talen börjar vid 16:00 men torget är öppet från 13:00 för att allmänheten ska kunna se utställningen Romerna under Förintelsen.

Integrationsministern Erik Ullenhag kommer att hålla tal vid två minnesceremonier. Den ena kommer att hållas i Vasaparken, Göteborg och startar 16:10. Den andra är i Borås och arrangeras bland annat av den judiska föreningen och Romani kulturförening. Den startar 17:50 och kommer att hållas vid kulturhuset.

I Malmö har bland annat ABF tillsammans med Röda korset och Förintelsens Ögonvittnen anordnat en heldag på Malmös stadsbibliotek, där allmänheten mellan 13:00 och 19:00 under temat " Om detta måste berättas – Från fakta till förståelse" kan delta på olika föreläsningar och se filmer om Förintelsen.

I år är temat på Dunkerns Kulturhus i Helsingborg romer under Förintelsen. Det har gått 70 år sedan natten då alla fångar på den så kallade "Zigenaravdelningen" avrättades. Natten har senare kallats för "Zigenarnatten".

Om du vill veta mer om vilka städer som kommer att uppmärksamma minnesdagen kan du läsa mer på Forum för levande historias hemsida.