Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Är Sverigedemokraterna på väg att bli rumsrena? Under den senaste tiden är detta en av de vanligaste frågor jag får under föreläsningar och möten. Den ställs av privatpersoner långt från det politiska spelets centrum, och personer som står mitt i det.

De undrar och funderar, som om svaret i första hand hade med Sverigedemokraterna själv att göra. Att SD gjort sig rumsrent. I viss mån är det förstås så. När Sverigedemokraterna pratar om kostnader behöver de inte blotta den rasism som leder dem till att tro att vissa människor inte kan bo tillsammans. När Sverigedemokraterna säger att det är bättre att hjälpa flyktingar i närområdet så låter det bättre än att säga att människor som flyr undan våld och skräck i hopp om ett drägligt liv är ett hot mot Sverige.

Men i grunden avgörs graden av rumsrenhet av betraktaren. Rasismen är lättast att se på avstånd. Hos andra men inte hos sig själv. I andra länder, men inte i Sverige. Förr, men inte nu. Och det tycks vara likadant med Sverigedemokraterna. Först i efterhand
blir de rasistiska utfallen uppenbara. När de ursäktande sammanhangen tynar bort och bara kärnan finns kvar.

Efter det omtumlande valresultatet börjar nu så sakteliga politikens vardag. Debatter, motioner, utspel och förhandlingar. Och Sverigedemokraterna fortsätter i samma gamla hjulspår. Samma antimuslimska budskap, samma misstänkliggörande.

I veckan hölls en debatt om invandring och integration i riksdagen. Sverigedemokraternas Richard Jomshof siktade in sig på ett sina favoritämnen. Islamismen. Det är så det funkar när Sverigedemokraterna ska lura oss att tro att islam inte har en plats i Sverige. Genom att tala om våldsamma islamistiska grupper så ska vi förstå att islam som sådant är att se upp med. Ett hot, större än något annat. En ondska, för att låna Jomshofs egna språkbruk.

Jomshof fick kritik för sina inlägg i debatten. Och i en intervju i Expressen skulle han förklara sig:
"Muslimer överlag är inte onda men islam och islamismen är problem när den får fäste i människors huvuden och påverkar deras handlingar."

Så enligt Jomshof är muslimen ok om denne inte är muslim. Annars är muslimen "ond".
I en tid där det höjs röster om att öppna dörrarna mot SD kan det vara värt att minnas detta. Det sades i veckan av en ledande sverigedemokrat, inte som en groda, inte som ett misstag. Utan som ett uttryck för partiets verklighetsfrånvända syn på islam och muslimer.

Är det rumsrent? Det avgör du själv.

Ämnen i artikeln