Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD-toppen Björn Söder har återkommande under hela sin politiska karriär spridit hat mot hbtqi-personer. Det senaste utspelet riktades mot Stockholm Pride, som Söder i en rad inlägg på plattformen X, som tidigare hette Twitter, påstår har kopplingar till pedofili. Efter att inläggen uppmärksammats har Björn Söder raderat flera av inläggen utan att kommentera saken vidare.

På onsdagskvällen, efter att riksdagens talman Andreas Norlén (M) hållit ett öppningstal för Stockholm Pride och statsminister Ulf Kristersson (M) beslutat pryda Sagerska palatset med en regnbågsflagga angrep Björn Söder även dem.

”Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt” skriver han i ett inlägg på plattformen X, som tidgare hette Twitter.

Björn Söder angrep både statsministern och riksdagens talman efter att dessa visat sitt stöd för Priderörelsen.
Björn Söder angrep både statsministern och riksdagens talman efter att dessa visat sitt stöd för Priderörelsen. En tweet han nu raderat. Foto: Skärmdump

Använder falska bilder

I flera inlägg på plattformen X använder sig Björn Söder av en skärmdump som han hämtat från ett annat konto på samma plattform som tillhör en man från södra Sverige som kandiderade för Alternativ för Sverige i valet 2022.

Expo avslöjade redan 2018 mannens aktiviteter sociala medier där han ägnade sig åt att i slutna grupper förneka Förintelsen, hävda att det finns en judisk kontroll över medierna och skriva att judar och muslimer ska kastas ut ur Sverige.

Expo avslöjade 2018 mannens spridande av konspirationsteorier om judar i stängda grupper på Facebook.
Expo avslöjade 2018 mannens spridande av konspirationsteorier om judar i stängda grupper på Facebook. Foto: Skärmdump/Expo

Det är i ett svar till biståndsminister Johan Forssell (M) som AFS-aktivisten i en tweet delar flera bilder i syfte att ge sken av att barn ustätts för sexuella eller explicita inslag på hbtqi-evenemang som Pride. Förhandsvisningen av bilderna skärmdumpar sedan Björn Söder och sprider vidare som ett bildkollage i samma syfte.

Bland annat delar Björn Söder bilden i flera svar till personer som kritiserat hans pedofilanklagelser mot Stockholm Pride eller visat sitt stöd för Priderörelsen. Däribland biståndsminister Johan Forssell, utrikesdepartementets konto samt i ett inlägg till utrikesminister Tobias Billström.

Läs mer: Så sprids transhatet från SD:s riksdagskansli

Expos granskning av bilderna visar att ingen av dem har någon koppling till varken Stockholm Pride eller ens Sverige – information som Björn Söder utelämnar. Ingen av bilderna visar heller någon situation där barn varit nära sexuellt innehåll, även om det kollage Björn Söder sprider ger sken av det.

Den första bilden är av oklart ursprung, men börjar spridas av hbtqi-fientliga konton i sociala medier i maj efter att en person ur den danska konspirationstroende miljön postat den. Den andra bilden är av allt att döma tagen vid en dragshow i USA sommaren 2022 och sprids av transfobiska konton på plattformen X. Den tredje bildens ursprung går inte att fastställa – spåren slutar vid en japansk porrsajt där bilden postas 2016, vilket också uppmärksammats av journalisten Jack Werner i en tråd på plattformen X.

”Skyldig en ursäkt”

Utrikesminister Tobias Billström (M) reagerar på Björn Söders utspel. Under onsdagskvällen skriver han att ”Björn Söders twittrande ikväll är föraktfullt, ovärdigt och fel. Han är skyldig en ursäkt till alla de som han svepande anklagar för helt fruktansvärda saker” i ett inlägg på X.

 

Även statsminister Ulf Kristersson (M) bemöter Söders twittrande, även om han inte riktar sig direkt till SD-toppen.

”Jag har förstått att det finns de som är kritiska mot att jag denna vecka pryder Sagerska med regnbågsflaggan”, skriver statsministern och fortsätter:

”Jag gör det för att uppmärksamma Pride och den här veckans betydelse för vårt öppna samhälle. Och betydelsen av att alla ska ha rätt att leva som den man är och älska vem man vill. Och bli respekterad för det”, skriver statsminister Ulf Kristersson på Instagram.

Lyssna på Studio Expo

Även utbildningsminister Mats Persson riktar kritik mot Björn Söder och kallar hans uttalande ”förkastligt”.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi går längre i sin kritik och skriver att det är "vedervärdigt" att "Björn Söder spyr lögner över Pride". Hon riktar också en känga mot regeringspartierna och uttrycker sin oro för säkerhetsläget för deltagarna i lördagens prideparad.

SD: Förståeligt, men Söder går väl långt

I en kommentar till flera medier, däribland DN, skriver SD:s gruppledare i riksdagen Linda Lindberg att Björn Söders ton är ”problematisk” – men att hon kan ha förståelse för hans ilska gentemot Pride.

”Det är förståeligt att Björn Söder hyser agg mot en politiskt färgad organisation som återkommande kritiserat och exkluderat vårt parti utan anledning. Söders utspel är riktat mot Pride som organisation och inte mot Hbt+-personer”, skriver hon.

Men hon tycker att Björn Söder går väl långt i sina uttalanden.

”Jag kan samtidigt ha förståelse för Björns tankar kring att låta barn delta i en parad som i mångt och mycket kretsar kring sexuella uttryck, dock anser jag att hans påståenden om pedofili är att ta kritiken onödigt långt”, skriver Linda Lindberg till Dagens Nyheter.

Avslutningsvis uppger hon att hon tycker hans ton är ”problematisk” och att hon framfört det till Björn Söder.

Expo söker Björn Söder för en kommentar.