Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kvinnan är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Sedan 2018 har hon titeln politisk sakkunnig. Hon uppger dessutom i sin presentation på Linkedin att hon har en arbetsledande roll för partiets handläggare i flera utskott.

Hon är samtidigt aktiv på Twitter, med närmare 8 000 följare. Hon gör i genomsnitt ett 40-tal inlägg per dag, vissa dagar närmare 100. Runt 95 procent av hennes delningar utgörs av retweets från andra Twitterkonton.

En betydande andel av inläggen består av delningar av framträdande amerikanska transfobiska aktörer, som organisationen Anti-Defamation League (ADL) och den amerikanska hbtqi-organisationen GLAAD pekar ut som navet i den transfobiska miljön.

LÄS MER: Här är aktörerna som SD-tjänstemannen sprider

De transfobiska aktörerna utgör nyckelspelare i ett ekosystem av hbtqi-hat online som driver propagandakampanjer mot hbtqi-personer i allmänhet och transpersoner i synnerhet. De sprider berättelser som inspirerar till extremistiska aktiviteter, hot och till och med våld.

Hatretorik

Peter Sidlund Ponkala, vice förbundsordförande för RFSL, reagerar starkt på att en person som företräder och arbetar för Sverigedemokraterna på högsta nivå sprider sådant här material. 

– Det är ytterst anmärkningsvärt att ett riksdagsparti har anställda som sprider hatretorik och vi förväntar oss att man agerar kraftfullt mot den här typen av beteende, säger Peter Sidlund Ponkala.

RFSL menar att det är en trend att hatretoriken mot transpersoner är ett växande problem.

– Transfobin i debatten har helt klart blivit grövre på senare tid, och man verkar kunna komma undan med att säga värre saker nu än för tio år sedan. Det är upprörande att se hur en redan utsatt grupp avhumaniseras, demoniseras, misstänkliggörs och osynliggörs. Det är främst högerextrema krafter som driver på det här, säger Peter Sidlund Ponkala.

SD-tjänstemannen delar på Twitter mängder av material från kända tranfobiska aktörer.  Faksimil/Twitter

"Grooming"

Tjänstemannen skriver själv sällan någon kommentar till delningarna. Och när Expo når henne för att fråga om dem så hänvisar hon till partiets pressavdelning och avslutar samtalet. Från partiets pressavdelning meddelas att de ska framföra vår önskan om en intervju, men ingen återkommer efter det.

SD och transfobin

Utfall mot dragqueens och transpersoner från SD-företrädare och profiler i deras mediekanaler har tidigare uppmärksammats.

Riksdagsledamoten Björn Söder har vid upprepade tillfällen rasat över såväl sagoläsande dragqueens som SVT:s program Drag Race Sverige.

Liknande utspel har även förekommit från andra partiföreträdare och via partiets mediekanaler, som Riks.

Förra året gick till exempel en SD-politiker i Kalmar ut och sa att han vill se ett förbud mot sagostunder med dragqueens på bibliotek och förskolor.

Enligt en rapport som RFSL släppte inför valet 2022 så är SD det parti som mest konsekvent motsätter sig förbättringar av hbtqi-personers livsvillkor. 

I de egna inlägg hon skriver om drag- och transpersoner så kopplas det ofta till barns utsatthet, en propagandaretorik som är vanligt förekommenade även bland de aktörer hon sprider. Tjänstemannen menar att det finns ”en brutal besatthet” inom ”regnbågsrörelsen” att nå barn.

När det kommer till de under hösten uppmärksammade sagostunderna med dragqueens så skriver kvinnan att det finns en ”sexuell dimension” i det och skriver att det ”är inget annat än grooming” – ett synsätt som är direkt hämtat från de amerikanska aktörer hon så ofta delar.

– Idéen om att sagoläsningar av dragqueens på bibliotek skulle handla om pedofili och grooming, och att de här arrangemangen skulle vara ett sätt att få komma nära barn med sin sexualitet har varit ett tydligt tema även i en svensk kontext ett tag nu, speciellt det senaste halvåret. Enligt den här logiken utmålas hbtqi-personers existens inom kulturen som ett problem, som en korrumperade kraft, säger Peter Sidlund Ponkala.

Tjänstemannen är inte ensam i sin syn. Även politiker från Sverigedemokraterna har reagerat och velat stoppa sagoläsningar av dragqueens

Nazistiskt material

Men allt högerextremt material som tjänstemannen delar är inte transfobiskt. En aktör, vars tweets hon återkommande sprider vidare, är den brittiska nazisten Mark Collett som är ökänd för sin antisemitism och beundran för Adolf Hitler.

Collett är en av Europas ledande nazister. Han har en lång bakgrund inom den brittiska vit makt-miljön. Idag leder han ett eget nazistparti, Patriotic Alternative.

I en stor del av de inlägg från Collett som SD-tjänstemannen spider vidare för Collett fram att vita är under attack och att det är något som samhället och medierna försöker mörka.

Lyssna på Studio Expo

Växande problem

Många människorättsorganisationer, politiker och andra har pekat ut transfobin som ett växande problem i västvärlden. I Expos senaste årsrapport över den rasideologiska miljön lyfts fram att trenden dessutom pekar på att transfobin eskalerar och att transpersoners utsatthet kan komma att öka ytterligare.

Expo har via SD:s pressavdelning försökt få en kommentar om hur partiet ställer sig till tjänstemannens delningar och syn på transsexuella – dock utan resultat.