Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Materialet som tjänstemannen på SD:s riksdagskansli, där hon är anställd som politisk sakkunnig, delar via sitt Twitter-konto är som en provkarta över de amerikanska aktörer som sprider det grövsta transhatet. Det är aktörer som organisationen Anti-Defamation League (ADL) och den amerikanska hbtqi-organisationen GLAAD pekar ut som navet i den transfobiska miljön och beskriver som nyckelspelare i ett ekosystem av hbtqi-hat som driver propagandakampanjer online mot hbtqi-personer i allmänhet och transpersoner i synnerhet. De sprider berättelser som inspirerar extremistiska aktiviteter, hot och till och med våld.

LÄS MER: Så sprids transfobin från SD:s riksdagskansli

RFSL känner igen bilden av att ett antal aktörer har stort inflytande över hur transfobin sprids och hur de idéerna även når ut till svenska användare. 

– Det är absolut ett fenomen vi känner igen. Vi ser ofta hur material från den här typen av aktörer delas av transfobiska konton i Sverige, och vi ser även hur resonemangen plockas upp i en försvenskad form, säger Peter Sidlund Ponkala, vice förbundsordförande för RFSL, till Expo.

En sådan aktör, vars inlägg SD-tjänstemannen återkommande sprider, är Libs of TikTok, LoTT.

Miljontals följare

LoTT är aktivt på ett stort antal sociala medie-plattformar sedan ett par år. Men det är Twitter som är den primära kanalen, med över två miljoner följare. LoTT:s Instagramkonto följs också av en stor skara, över 375 000 följare, Facebook-sidan har runt 63 000 följare och drygt 45 000 konton följer LoTT på YouTube. Trots sitt namn finns inte LoTT på TikTok.

Det högerextrema anti-hbtqi-kontot är anonymt. Men, som bland annat The Washington Post och ADL kunnat berätta om, så drivs det av en privatperson som heter Chaya Raichik – vilket avslöjades när hon använde sitt för- och efternamn för att registrera en internetdomän.

Den ständiga strömmen av anti-hbtqi-material som sprids via Libs of TikTok når mångdubbelt fler än de miljoner som följer kontots egna kanaler. Ofta genom att andra aktörer, som den politiskt sakkunniga på SD:s kansli, delar inläggen på sociala medier.

Libs of TikToks material, som ofta blir viralt, har blivit agendasättande för hur det transfobiska innehållet presenteras på nätet. Det handlar om, som bland annat ADL lyfter fram, falska anklagelser om barnövergrepp, grooming och vad LoTT menar är en indoktrinering in i hbtqi-identiteter.

Trakasserier och hot

Innehållet fångas även upp av andra högerextrema aktörer, liksom politiker och influencers. Dessutom når innehållet även ut i traditionella medier – ett exempel på det är de gånger tv-kanalen Fox News spridit vidare det transfobiska materialet. Och enligt Washington Post är det just det transfobiska innehållet som fått störst spridning.

Hetsen får konsekvenser och Libs of TikTok lyckas påverka på olika nivåer. Till exempel har lärare som undervisat om hbtqi-rättigheter, efter att de uppmärksammats av Libs of TikTok, utsatts för trakasserier och mottagit dödshot. Även läkare och annan sjukvårdspersonal som arbetar med könskorrigerande vård har utsatts för hot efter att verksamheten uppmärksammats av kontot.

Men kontot ska även ha haft en påverkan på utformningen av den omstridda så kallade “Don’t Say Gay”-lagen, som bland annat stoppar undervisning om sexuell läggning och könsidentitet för barn mellan fem och nio år i allmänna skolor.

Samröre med Proud Boys

En annan högerextrem aktör, vars innehåll den SD-anställde återkommande delar, är Gays Against Groomers, GAG. Tematiken är snarlik det innehåll som Libs of TikTok delar, med vilseledande information rörande framför allt transpersoner och falska grooming-anklagelser riktade mot drag-uppträdanden.

GAG har närmare 217 000 följare på Twitter och 203 000 på Instagram. Men liksom i Libs of TikTok fall så når de ut till betydligt fler genom att personer delar materialet vidare, som den SD-anställde gör. Även etablerade medier har bidragit till att sprida GAG-plattformar.

GAG beskriver sig som ”en koalition av homosexuella mot sexualisering, indoktrinering och medikalisering av barn”. Budskapet är riktat mot transsexuella. I sin programförklaring uppger GAG att de motsätter sig ”stympning” av minderåriga, att drag- och Pride-evenemang involverar barn, att queer- och genusteorier lärs ut i skolan samt att barn möter ”hbtqi-propaganda” i medier.

Till skillnad från Libs of TikTok så är GAG mer uppbyggd som en organisation. Enligt deras egna uppgifter så har de 13 avdelningar i USA, men även enstaka i Kanada, Japan och Storbritannien.

GAG:s aktivister är inte heller endast nätaktiva. Aktivister från GAG har exempelvis arrangerat demonstrationer där bland annat den våldsamma, högerextrema gruppen Proud Boys medverkat.

Får skylla sig själva

En annan person som SD-tjänstemannen delar inlägg från är Matt Walsh som bland andra ADL beskriver som en viktig opinionsbildare i den amerikanska ytterhögern i allmänhet och som en centralgestalt i spridandet av hat mot transsexuella i synnerhet.

Under den internationella kvinnodagen i år valde SD-tjänstemannen att sprida ett klipp ifrån ”The Matt Walsh Show” där Walsh uppmanar transpersoner i USA att sluta gråta sina ”krokodiltårar” och säger att dessa personer får skylla sig själva då de ”drar in våra barn i självmordskulter för att ni själva ska må bättre”. I klippet beskrivs också transsexuella som narcissister med allvarliga psykiska sjukdomar.

Matt Walsh driver podden The Matt Walsh Show och är kolumnist på streamingsajten The Daily Wire. Han har tidigare uppmärksammats för att ha spridit omfattande konspirationsteorier om grooming och pedofili inom hbtqi-rörelsen i USA och för att ha försvarat politiskt våld som ett sätt att kunna genomföra omfattande förändringar i samhället.

Efter att Matt Walsh, precis som Libs of TikTok, spridit felaktiga påståenden om att Boston Children’s Hospital bland annat skulle stympa barn mottog sjukhuset flertalet bombhot, något som Walsh med flera sedan beskrev som ”fake news”.

I november 2022 genomfördes en masskjutning mot en gayklubben Club Q i Colorado Springs. Attacken skedde på årsdagen av ”Transgender Day of Remembrance”, som hålls årligen till minne av personer som har mördats till följd av transfobi. Fem personer dödades och flera personer skadades svårt i masskjutningen. Matt Walsh kallade skjutningen för ”tragisk” men valde kort därefter att ge offren skulden för vad som hänt, vilket bland annat NBC News rapporterade om.

I en video med titeln ”Varför är vänstern så desperat att utsätta barn för Drag Queens" frågar han: ”Om det orsakar så mycket kaos och våld, varför insisterar du på att fortsätta göra det?”

Matt Walsh menar att transpersoners utsatthet är deras eget fel. SD-tjänstemannen delar inlägget med videon med tillägget att det är ett "mycket bra inlägg" och att det är viktigt att "ta debatten" mot "transaktivisterna". 

 

Tjänstemannen delar på Twitter även andra aktörers, i huvudsak amerikanska, inlägg med liknande tranfobiskt innehåll. Flera av kontona har hundratusentals följare.

Inte bara högerextremister

Expo har tidigare rapporterat om hur hat och hot mot transpersoner i USA och delar av Europa ökat dramatiskt. Och hur radikalfeminister, högerkristna, konspirationsteoretiker och högerextremister har hittat varandra i sitt hat. Från RFSL är man bekymrad över utvecklingen och nätpropagandans konsekvenser. 

– Det är bedrövligt att våra medlemmar får utstå den här sortens anklagelser enbart på grund av sin blotta existens. De här budskapen riskerar också göra att färre vågar vara synliga som den man faktiskt är, med psykisk ohälsa och minskat utrymme i det demokratiska samtalet som följd. Det är såklart väldigt allvarligt, säger Peter Sidlund Ponkala.