Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag reagerar väldigt starkt på att man gör en uppdelning av människor utifrån etnicitet eller bakgrund. Det tycker jag är helt oacceptabelt. Jag är väldigt tveksam till den här typen av sanktioner och kan inte se hur man kan hjälpa familjer genom att dra in barnbidraget, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknads- jämställdhets- och integrationsfrågor till Expo Idag.

Johansson uppger även att hon är förvånad över att förslaget kommer från en socialdemokrat.

Danmarks social- och integrationsminister, Karen Hækkerup (S), lanserade för några dagar sedan ett antal förslag riktade mot föräldrar i utsatta invandrarfamiljer. Bland annat vill man att kommuner ska kunna minska bidragen till föräldrar vars barn skolkar eller begår brott.

– Vi måste göra upp med föreställningen om att det är synd om barnen eller föräldrarna. En liten pojke som kallar grannen för luder och sparkar sönder saker är inget offer, säger Hækkerup till den danska tidningen Berlingske.

Hon hänvisade bland annat till upploppen i Stockholms förorter när hon lanserade förslaget.

– Vi har redan etniska proletariat på sina håll. Det är oerhört skrämmande att tänka på hur det kan utveckla sig om vi inte ser till att göra något, säger Hækkerup.

– Titta på Sverige, där det är oroligt, blicka mot Paris, där man från tid till annan har problem hundra gånger mot vad vi har. Vi har det i små krusningar, men om vi inte gör något kommer det att bli värre, säger hon till Berlingske.

När hon tillfrågades av Berlingskes reporter om problemet inte var socialt, snarare än etniskt, svarade hon:

– Det är både och. Vi måste vara ärliga och säga att vi har haft inställningen att om vi bara gav människor tillräckligt med pengar, tak över huvudet och anständig välfärd, skulle de integreras. De skulle känna att de hade vunnit på lotto och fått vara i vår fantastiska ankdamm där alla har en möjlighet. Men vissa väljer att inte bli något, eller de väljer att begå brott.

Hækkerups utspel har mött häftig kritik även i Danmark. Anna Mee Allerslev, integrationsråd i Köpenhamn för socialliberala Radikale Venstre, delar inte analysen alls.

"Är djupt oenig med Karen Hækkerup, som tror att vi kan straffa oss till god integration. Det är brutalt att göra fattiga familjer fattigare", skriver hon på Twitter.

Det har kommit kritik också från det egna partiet, som har gått kraftigt bakåt i opinionen den senaste tiden. Lars Aslan Rasmussen, talesman i socialfrågor för Socialdemokraterna i Köpenhamns kommun, menar att Hækkerups går helt fel väg för att öka stödet för partiet. Han påpekar vilka det var som först lyfte förslaget om sanktioner mot invandrarföräldrar: det främlingsfientliga partiet Dansk Folkeparti (DF).

– Vi kan ju prova och se om vi kan halvera det här partiet ytterligare. Det är DF-retorik och deras idé, och när vi tar över deras politik går vi tillbaka i mätningarna, säger han till Ritzau.

Dansk Folkeparti, å andra sidan, jublar över förslaget.

– Det låter bra, det gör det, säger Martin Henriksen talesman för Dansk Folkepartiets i integrationsfrågor till Politiken. Han tillägger dock att han hade hoppats på en mer tvingande lagstiftning på området.

Ämnen i artikeln