Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Positivt att rätten dömer hårdare än vad åklagaren begärt och att de använder sig av straffskärpningsparagrafen. Det visar att de ser allvarligt på den här typen av brott, säger Jimmy Stenman, ordförande RFSL Nord.

Den första attacken mot den gamla kulturminnesmärkta träbyggnaden i Piteå skedde natten den 29 oktober. Förbipasserande vittnen såg hur en man klädd i militärbyxor, mörk bomberjacka och keps sprang iväg efter att först ha kastat brandbomber, in så kallade molotovcocktails, genom några krossade rutor på lokalen. En annan man sprang samtidigt från platsen.
26-åringen stoppades samma natt av polisen som fotograferade honom, skrev upp hans namn och konstaterade att signalementet stämde, men något gripande gjordes aldrig.
Först efter en andra attack en månad senare kunde polisen gripa 26-åringen och hans kamrat.

Koppling till nazistiska kretsar
26-åringen är tidigare känd av polisen som tillhörande den nazistiska miljön och han har bland annat deltagit vid en av Nationalsocialistisk fronts Vit makt-spelningar i Tråvad utanför Vara. Hemma i hans bostad fann polisen också fanor och andra föremål som kopplar honom till den nazistiska miljön.

Efter den första attacken mot RFSL-lokalen skickade 26-åringen ett SMS till en vän som löd: "Böghuset brann i natt och det vet inte [23-åringen] och jag ingenting om he he he."
Meddelandet ingick senare i åklagarens bevisningen mot de båda männen.

En månad senare upprepades attacken, men denna gång lyckades de båda männen inte få eld på byggnaden. Enligt tingsrätten rörde sig den andra attacken om ett försök till mordbrand, men straffmässigt ska det trots detta bedömas som en genomförd mordbrand.

"Homosexualitet brott mot naturens ordning"
Den 23-årige medåtalade mannen beskrivs som betydligt mer tillbakadragen. Medan den 26-årige mannen stod fast vid sitt hat mot homosexuella och menade att homosexualitet var ett "brott mot naturens ordning" under tingsrättsförhandlingen tillstod hans kamrat att han visserligen motsatte sig homosexuella som grupp, men utan att medge det som motiv för mordbränderna. 26-åringen sa också under rättegången att motivet bakom attacken var att skrämma de homosexuella och visat dem att de inte var accepterade. Tingsrätten tar fasta på det och menar att de båda gärningsmännen också beträffande motivet bör bedömas lika.

Mindre rättspsykiatrisk undersökning
Frivården har föreslagit en mindre rättspsykiatrisk undersökning för båda männen, men de har båda vägrat och ansett en sådan undersökning onödig.
Om 26-åringen skriver frivården att han under samtalet uttrycker "skarpa rasistiska värderingar samt avsky mot homosexuella personer. [26-åringen] uppvisar en bekymmerslös attityd inför aktuellt åtal och de negativa konsekvenserna som det kan medföra."

26-åringen är tidigare dömd för brott mot knivlagen medan 23-åringen är helt ostraffad.