Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är bristen på frivilliga funktionärer som gjort det möjligt för tyska nazister att flytta fram sina positioner inom tyska idrottsorganisationer. Det menar forskaren Gunter Pilz vid universitetet i Hannover.

Enligt Pilz nöjer sig inte nazisterna enbart med att gå med i befintliga klubbar. Det finns även exempel där nazistiska organisationer grundat egna verksamheter. Främst är det fotbollen som hamnat i fokus.

Nazister har i roller som tränare och funktionärer sett till att ungdomar regelbundet kommit i kontakt med den nazistiska ideologin. Problemet har uppmärksammats över hela Tyskland.

- Det är inte bara ett problem i den östra delen av landet, säger Gunter Pilz till The Local.

Uttalandet från Pilz gjordes inför tisdagens möte i Berlin där politiker och framträdande tyska idrottsorganisationer träffas för att diskutera det växande problemet.

Enligt tidningen The Local säger Gunter Pilz att han hoppas att mötet ska öka misstänksamheten bland idrottsklubbarna:

- Idrott målas ofta ut som något som bara utövas av goda människor. Det har gjort det lättare för nazisterna att driva sin verksamhet utan att bli störda, säger han.

Senast i oktober förra året avslöjade en journalist att Lutz Battke, medlem i det tyska nationaldemokratiska partiet NPD, tränade ett ungdomslag i fotboll. Detta trots att han förbjudits att träna laget på grund av sina åsikter. Idrottsförbundet i delstaten sa då att de skulle arbeta för att få Battke permanent avhyst från klubben.