Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– En massa människor har reagerat hotfullt efter att sajter som Avpixlat skrivit om ett beslut som socialnämnden fattat, säger socialnämndens ordförande Eva Klarström (M).

Förra året beslutade Borgholms kommun att ta bort en andakt från den dagliga verksamheten på ett demensboende. Enligt Klarström skedde det efter att anhöriga klagat över att boende tvingats delta vid gudstjänsterna. En före detta kyrkovärd gick ut i förra veckan ut i medierna och kritiserade beslutet.

Avpixlat tog upp historien och flera högerextrema sajter följde efter och publicerade nyheten. I artikeln skriver Avpixlat: "Det är svenska offentliga tjänstemän och politiker som självmant vill utplåna sin egen kultur och i detta är man beredd att gå så långt att man tar ifrån gamla och dementa människor möjligheten till ett trevligt inslag i verksamheten och ett uppskattat avbrott i vardagen."

Avpixlat uppmanar läsarna att kontakta ansvariga politiker och tjänstemän. En tjänsteman utan ansvar för socialnämndens beslut fick sitt namn och kontaktuppgifter utlagda. Uppmaningen ledde till en explosion av hatmejl och hot riktade mot tjänstemannen. Över 80 mejl har skickats varav 53 var så hotfulla att de polisanmälts. Eva Klarström säger hon på grund av polisutredningen inte kan gå in på några detaljer kring hatmejlens innehåll.

– Jag kan inte förstå varför de gått i gång så mycket på detta. Det handlar om människors integritet. Det man inte tagit reda på, eller lyssnat på, är att kyrkan finns på våra äldreboenden. Man kan själv välja om man vill delta, säger Klarström.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har registrerat en domänadress och upplåter ett bankkonto åt Axpixlat. Han vill inte kommentera uthängningen eller hoten utan hänvisar till sajten.

Avpixlat saknar ansvarig utgivare eller kontaktuppgifter till medarbetare, bland annat med motiveringen: "Att öppet utsätta sig för dessa risker är sammantaget ett högt pris att betala."

Ämnen i artikeln