Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nätverket, som funnits i över 20 år, kallar sig ORG och ska bestå av ett 100-tal medlemmar. De säger sig vilja "rensa" Danmark från invandrare och göra upp med de "landsförrädare" som möjliggjort eller stött invandringen.

Enligt Politiken så grundades ORG av en liten skara män, av vilka flera arbetat, eller kandiderat för Dansk Folkeparti. Samtidigt ska de ha haft fester med brinnande kors, eldat upp en "negerdocka" på bål och haft samröre med extrema organisationer med nazistiska och våldsamma tendenser. Bland vissa medlemmar i ORG ska det ha uttrycks en vilja att bruka våld mot invandrare.

Ledaren för organisationen är en direktör vid namn Jesper Nielsen, som tidigare ingått i Dansk Folkepartis ledning i Århus. Nielsen har avböjt Politikens erbjudande att låta sig intervjuas men ORG:s styrelse skriver i ett svar till tidningen att organisationen inte önskar bli omskriven och att den oroas över att skälen till att den varit hemlig kan leda till missförstånd.

Politiken har tagit del av ett stängt internetforum med flera års kommunikation mellan ORG:s medlemmar. I materialet framkommer det att ORG haft ett omfattande arkiv av "landsförrädare", det vill säga en kartläggning av politiska motståndare, i sin ägo. Enligt de uppgifter som Politiken tagit del av så ska kartläggningen ha pågått fram till åtminstone 2009.

Nätverkets avdelningsledare i Köpenhamn dömdes 2009 till fängelse för att ha missbrukat sin ställning som polis genom att ta fram uppgifter om sådana personer som ORG uppfattade som politiska motståndare. I samband med en husrannsakan i polisens hem fann de bevis för att han haft kontakt med Jesper Nielsen, men spåret följdes inte upp vid rättegången.

Ämnen i artikeln