Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Antalet deltagare i årets Salemmarsch var högre än föregående års 500 deltagare, omkring 750 personer. Bland dem fanns aktivister från bland annat Tyskland. De hade kommit för att stötta en av årets talare, den tyske delstatsparlamentarikern Udo Pastörs från högerextrema Tysklands Nationaldemokratiska Parti, NPD.

Förutom ett verbalt utfall av ideologen Björn Björkqvist från Svenskarnas parti mot den antirasistiska organisationen Stoppa nazismen – Aktivt ickevåld, SNAIV, var det en lugn marsch utan sammandrabbningar. Ett sjuttiotal motdemonstranter hade samlats, de flesta från de fredliga antirasistiska organisationerna Uppsalabor mot rasism och SNAIV, som i år hade fått stöd av SOS Rasism.

Försökte stoppa tåget
Vid tretiden på lördagseftermiddagen samlades ett hundratal högerextremister på Stockholms centralstation för gemensam färd mot uppsamlingsplatsen vid Rönninge station. Rykten om en motdemonstration vid Älvsjö station visade sig senare på eftermiddagen vara medvetet vilseledande information. Istället lyckades motdemonstranter tillfälligt stoppa pendeltåget med högerextremister genom att sprida ut sig efter tågspåren. På grund av tågförseningen avgick demonstrationståget en knapp timme efter utsatt tid.

Marschen avslutades vid busshållplatsen där Daniel Wretström mördades år 2000. Kransar och ljus placerades på ett upplyst altare, innan årets talare tog vid. Den återkommande kritiken riktade sig, till skillnad från föregående år, i mindre utsträckning mot den så kallade islamiseringen. I stället målade man upp en mer generell hotbild av utomeuropeisk invandring och globalisering.

Hets mot politiker och invandrare
Tony Bamber från brittiska högerextrema British National Party, BNP, konstaterade att det största problemet inte är invandrare utan de etablerade politiker som tillåter invandring.

Dan Eriksson, tidigare aktiv inom högerextrema partiet Nationaldemokraterna, manade till kamp mot de politiker som "upprätthåller svenskfientligheten". Han rev också ned applåder genom att kalla utomeuropeiska invandrare för "en svart-brun kryddluktande massa" som borde skickas hem.Årets huvudtalare, den tyske högerextremisten Udo Pastörs från NPD, varnade för globaliseringen och hotet mot vad han kallade den nationella vita identiteten. Han avslutade sitt tal med att hävda vikten av livsrum för den vite mannen – lebensraum – ett uttryck som användes flitigt av nazisterna under andra världskriget.För Salemborna på plats var årets marsch återigen ett nederlag. Trafik fick ledas om, de handlare som arrangerade en julmarknad på Rönninge torg hade fått tillstånd av polisen endast fram till klockan två på eftermiddagen. Och för många boende i Salem var det svårt att ta sig till och från hemmet under lördagskvällen.

– Jag demonstrerar för att min pappa och farmor satt i koncentrationsläger i Polen. Det här är fruktansvärt, säger Salembon Svetlana Lyssenkova, som ställt sig längs med marschvägen med ett hemmagjort plakat med orden "Nazister är inte välkomna här".