Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det finns dock alltid en oro även under Pride hos de som besöker festivalområdet. Redan natten till måndagen attackerade nazister två caféer i Gamla Stan. Med stenar riktades hatet mot ställen som Torget och Kaffekoppen. Attacken var tydligt riktad mot caféer dit många homosexuella går. På stenarna hade de målat Nationell Ungdoms symbol.

Första kvällen misshandlade nazister homosexuella i anslutning till festivalområdet. Dagen efter var det trakasserier på tunnelbanan efter att området stängt för kvällen. Rykten går heta här nere på området kring kvällstid. En konstant lågmäld oro finns hos de tusentals ungdomar och vuxna som bara vill en sak - att ha rätt att älska.

Hetsen mot homosexuella har det senaste året fått mer nyhetsutrymme än tidigare. Det började med den omdebatterade predikan som Åke Green höll. Först dömd i tingsrätten för att sedan frias i hovrätten. Hans predikan fanns tillgänglig på flera nazistsidor på nätet och i de allra flesta fallen var det också nazister och andra högerextrema organisationer som försvarade hans predikan.

I min enfald trodde jag för ett par år sedan att de enda som skulle fortsätta hetsa mot homosexuella var de högerextrema organisationerna, plus en och annan tokstollesekt som fått för sig att de är religiösa. Nu är den tron som bortblåst efter att ha läst Carin Stenströms ledare i "kristna" Världen idag. När en ledarskribent rycker ut till försvar för nazistiska organisationers rätt att hetsa har man passerat gränsen för en vederhäftig debatt. Låt oss ta det från början.

För ett tag sedan så dömdes sju aktivister kopplade till Nationell Ungdom för hets mot folkgrupp i samband med spridande av ett flygblad i Söderhamn. Stenström kallar Nationell Ungdom för en "nationalistisk" organisation, man undrar vilken forskning hon gjort på området för att komma fram till den beskrivningen. Svenska Motståndsrörelsen och dess ungdomsorganisation Nationell Ungdom är den mest våldsromantiska rörelse som finns inom detta lands gränser. Deras ledare är dömd för inblandning i mord, han startade Vitt Ariskt Motstånd och hela deras väsen kretsar kring drömmar om ett heligt raskrig. Det går inte att göra någon annan definition av organisationen än som uttalat nazistisk. Det är denna rörelse som Världen idag rycker ut till försvar för.

Carin Stenström skriver att de formuleringar som ledde till åtal mot de sju nazisterna var att betrakta som harmlösa. I propagandan skriver Nationell Ungdom bland annat att "homosexualitet har en nedbrytande effekt på folkkroppen". Kopplingar görs också mellan homosexualitet och pedofili. Det finns en syn på att propaganda från nazistiska organisationer är harmlös, att den inte kan påverka. Säg det till 15-årige Antons föräldrar. Anton mördades i januari i år av två pojkar. Rikard, blott 13 år, var fullpumpad av hatpropaganda från organisationer som Nationell Ungdom och Nationaldemokraterna. Han deltog i den årliga Salemdemonstrationen och ett par veckor senare tog han steget och mördade Anton för att han trodde att Anton var homosexuell. Med en träpåk attackerade han Anton och mer än 20 slag träffade honom i huvudet, skallbenet spräcktes på flera ställen.

Åklagaren i Söderhamn tog propagandan på allvar. Det gjorde tingsrätten också och dömde aktivisterna till fängelse för hets mot folkgrupp.

Under tiden som grupper satsar på att hetsa mot folk av olika anledningar skiner solen i dag över Tantolunden. Här nere tänker folk göra som de gjort de tidigare dagarna - må bra, festa, träffa nya bekantskaper för att sedan ta taxi hem. Att gå eller ta tunnelbanan är för väldigt många inte ens att tänka på för under ytan finns hotet om våld mot homo- bi- och transsexuella även under Priden.