Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På eftermiddagen hördes två expert på högerextremism. Först ut var professor Tore Bjørgo, vid polishögskolan i Oslo, som har forskat på terrorism. Han menade att Breiviks uttalanden och hans kompendium kan förklaras utifrån en högerextrem förklaringsmodell. Mycket av de teman som finns i kompendiet återfinns bland nazistiska tidskrifter.

– Bland annat kan användandet av riddare och riddarmoral kopplas till den svenska nazistiska tidningen Blod och Ära, som gavs ut på 90-talet och använde sig av riddarsymbolik. Främst kan det dock kopplas till engelsk nynazism, eftersom de har en helt annan historia av adel, säger Tore Bjørgo.

Tore Bjørgo förklarade också att det är vanligt för terrorister att skicka ut en förklaring, eller ett manifest, för att klargöra varför man agerat som man gjort. Men inte bara därför. Det finns också en tanke om att provocera fram motreaktioner. Röda Armé-fraktionen i Tyskland hade till exempel denna idé.

– För Breivik har det handlat om att provocera fram en häxjakt på kulturkonservativa, som han själv, för att öka polariseringen. Det slutgiltiga målet är ett borgarkrig, säger Tore Bjørgo.

Historiskt sett verkar denna strategi dock inte vara så lyckad, menar Bjørgo.

– Det ser sofistikerat ut, men det är ett recept på fiasko. Jag känner inte till någon som uppnått ett önskat resultat på detta sätt.

Den andra experten var journalisten Øyvind Strømmen som skrivit boken Det mörka nätet om högerextremism och counterjihadrörelsen. Strømmen menar att Breiviks ideologi är hopplappad av delar från både counterjihadism och nazism.

– Breivik har i sitt manifest förnekat att han skulle följa en nazistisk tradition, men jag har funnit delar av nazism i hans ideologi. Mest är han inspirerad av counterjihadismen, särskilt bloggaren Fjordan, Peder Nøstvold Jensen.

Strømmen påpekar samtidigt att det är få inom counterjihadrörelsen som uttryckt stöd för dödsskjutningarna på Utøya.

– Vissa är för våld och har uttryck stöd för bombangreppet i Oslo, men det är få som kan gå med på det som hände på Utøya. De som gör det är mer knytna till traditionella högerextrema grupper, som nynazister.

Tidigare under dagen hördes även historikern Terje Emberland. Han talade bland annat att om hur Breivik passade in i en tradition av "leaderless resistance", det vill säga så kallade "ensamvargar", som finns inom högerextremismen. En bok som anses viktig för dessa typer av personer är The Hunter, skriven av William Pierce, tidigare ledare för den amerikanska nazistorganisationen National Alliance. Boken är populär bland högerextrema i Europa och USA. Emberland nämner att Timothy Mcveigh och John Ausonius läst The Hunter inför sina dåd.

Breivik kommenterade att det under rättegången påtalats att han tror på den så kallade "Eurabia-teorin", det vill säga den som menar att Muslimer vill skapa ett Europa med sharialagar.

– Det är inte en teori, det har blivit dokumenterat, bland annat i mitt kompendium.

Emberland svarade att man måste ta Breiviks kommentarer för vad de är.

– Breivik är ingen forskare, han är en fascist, ideologiskt sett. Det här är bara hans egna åsikter.

Under förmiddagen hördes också en av förhörsledarna samt en rättsmedicinare från det norska folkhölsoinstitutet. Den senare bekräftade att Breivik använt en blandning av koffein, efedrin och aspirin, så kallad eca-stack.

– Det är som amfetamin light, han fick antagligen en mild påverkan sett till dosen han tog. Han kan också ha påverkats att bli mer aggressiv.

Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsätter under morgondagen.

Ämnen i artikeln